Ecuador verplicht Covid-19-vaccinatie
23 Dec 2021, 19:45
foto
De Ecuadoraanse regering zegt dat er genoeg vaccins zijn om de hele bevolking te vaccineren. (Getty Images)


Ecuador heeft aangekondigd dat het Covid-19-vaccin voor de meeste burgers verplicht zal zijn, omdat de maatregel nodig is vanwege een toename van infecties en de verspreiding van varianten zoals Omicron. Het ministerie van Volksgezondheid zei dat er genoeg doses waren om "de hele bevolking te immuniseren". Degenen met een medische rechtvaardiging zijn vrijgesteld.

Alle anderen van vijf jaar of ouder moeten worden ingeënt. Tot op heden heeft 77,2% van de in aanmerking komende populatie twee doses gekregen. En meer dan 900.000 mensen hebben een booster-injectie gekregen.

Het ministerie zei dat vaccins een "schild van bescherming" tegen het virus vormen en ernstige ziekten, ziekenhuisopnames en sterfgevallen helpen voorkomen. Het besluit, zo voegde het eraan toe, was gebaseerd op de grondwet van het land, waarin het recht op gezondheid door de staat moet worden gegarandeerd.

Onder andere Oostenrijk en Duitsland plannen een soortgelijke stap.

Ecuador heeft al vaccinatiecertificaten aangenomen, die verplicht zijn in openbare plaatsen zoals restaurants, bioscopen, theaters en winkelcentra. Het heeft ook maatregelen opgelegd aan reizigers om te proberen de verspreiding van Omicron, dat besmettelijker maar milder lijkt dan andere varianten van het virus, in te dammen.

Sinds het begin van de pandemie heeft het land 33.600 Covid-gerelateerde sterfgevallen bevestigd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May