Pfizer staat generieke versies Covid-pil toe voor arme landen
18 Nov 2021, 12:12
foto
Paxlovid, Covid-19-pil van Pfizer wordt vervaardigd in Freiburg, Duitsland. (Foto via Reuters)


De Amerikaanse farmaceutische gigant Pfizer heeft dinsdag een deal aangekondigd om zijn toekomstige antivirale Covid-19-pil goedkoper beschikbaar te maken in de minst welvarende landen ter wereld.  Pfizer zal de productie van zijn veelbelovende Paxlovid-pil in sublicentie geven aan fabrikanten van generieke geneesmiddelen voor levering in 95 lage- en middeninkomenslanden die ongeveer 53 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

Volgens de deal die is gesloten met de wereldwijde Medicines Patent Pool (MPP), zal Pfizer - dat ook een van de meest gebruikte Covid-vaccins produceert, met het Duitse laboratorium BioNTech - geen royalty's ontvangen van de generieke fabrikanten, waardoor de behandeling goedkoper wordt. De overeenkomst is onderworpen aan het doorstaan ​​van de orale antivirale medicatie door lopende proeven en goedkeuring door de regelgevende instanties. Het Pfizer-medicijn moet worden ingenomen met het HIV-geneesmiddel ritonavir.

Tussentijdse gegevens van lopende onderzoeken toonden een vermindering van 89 procent van het risico op Covid-19-gerelateerde ziekenhuisopname of overlijden in vergelijking met een placebo, bij niet-gehospitaliseerde hoogrisico volwassenen met Covid-19 binnen drie dagen na het begin van de symptomen, zei Pfizer. Vergelijkbare resultaten werden gezien binnen vijf dagen na het begin van de symptomen, voegde het eraan toe.

Het in Genève gevestigde MPP is een door de Verenigde Naties gesteunde internationale organisatie die zich inzet om de ontwikkeling van medicijnen voor lage- en middeninkomenslanden te vergemakkelijken. Indien goedgekeurd, zou de pil binnen "een kwestie van maanden" op de markt kunnen zijn", vertelde MPP-beleidschef Esteban Burrone aan AFP.

Pfizer zei dinsdag ook dat het op zoek was naar een autorisatie voor noodgebruik in de VS voor de Covid-pil.

HIV-medicijnmix

Pfizer ziet af van royalty's op verkopen in alle landen die onder de overeenkomst vallen, terwijl Covid-19 door de Wereldgezondheidsorganisatie blijft geclassificeerd als een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang. Vorige maand handhaafde de WHO het hoogste alarmniveau over de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus dat Covid-19 veroorzaakt.

Paxlovid, of PF-07321332, is een antivirale therapie voor onderzoek die is ontworpen om de activiteit van het SARS-CoV-2-3CL-protease te blokkeren - een enzym dat het coronavirus moet repliceren.

Inname samen met een lage dosis ritonavir helpt de afbraak van PF-07321332 te vertragen. Het blijft daardoor in een hoge concentratie langer actief in het lichaam om het virus te helpen bestrijden. De pil kan patiënten mogelijk helpen ernstige ziekten - die kunnen leiden tot ziekenhuisopname en overlijden- te voorkomen, zei Pfizer. "Wij geloven dat orale antivirale behandelingen een cruciale rol kunnen spelen bij het verminderen van de ernst van Covid-19-infecties, het verminderen van de druk op onze gezondheidszorgsystemen en het redden van levens", aldus Pfizer-voorzitter en CEO Albert Bourla.

Hoewel er tijdens de pandemie een groot aantal vaccins is uitgerold, is de jacht op behandelingen voor degenen die de ziekte al hebben opgelopen, niet zo vruchtbaar geweest.

Pillen zijn gemakkelijker te maken dan vaccins, vereisen geen koudeketen voor levering en kunnen door de patiënt zelf worden toegediend.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May