Column: Borrelpraat 687
07 Nov 2021, 23:01
foto


“Nou, heren. Proost, dat was dus de Klimaattop in Glasgow.”
”Als de wereldleiders niet snel beginnen met het uitvoeren van al die mooie voornemens, wordt het binnen no time een ‘Klimaat-stop’ voor vele, vooral armere landen.”
“Als land willen wij betaling voor het behoud van onze bossen, maar aan de andere kant verzwijgen we dat onze bossen in rap tempo gekapt worden.”
“Klopt. We behoren tot de top 5 van landen die de afgelopen tien jaren het hoogste percentage van z’n bossen, vooral tropische regenwouden, heeft gekapt.”
“Aan de ene kant ondersteunen we activiteiten om de uitstoot van CO2, kooldioxide, te verminderen, aan de andere kant willen we de grote voorraad olie en gas voor onze kust oppompen en snel-snel verkopen om met de opbrengsten vooral supermarkten met goedkope consumptie te vullen.”
 “Zoals de regering nu wil doen met die extra inkomsten van Staatsolie, in plaats van die in de wegkwijnende gezondheidssector te stoppen.”
“Maar onze pres zei dat we ook het recht hebben om ons met de verkoop van aardolie en gas te ontwikkelen, zoals andere landen vóór ons hebben gedaan.”
“Hij heeft gelijk, maar wij behoren tot de top 10 van landen die in 2050 zeker tot tien kilometer landinwaarts zullen onderlopen door het steeds sneller stijgende zeewater vanwege onze lange en lage kust.”
“In het Kringengesprek op ABeeC drukte een van de panelleden dat zo mooi uit: ‘Suriname bevindt zich in een spierverrekkende spagaat. Aan de ene kant willen we cash voor het behoud van onze bossen als zuurstofproducenten en CO2 luchtfilters, en aan de andere kant kunnen we niet anders dan om de klein- en grootschalige goudwinning, de houtkap en de aardolieproductie te handhaven en te stimuleren.”
“Meester, even, wat is een spagaat.”
“Hemeltje, oké, dat is een spreidstand, zoals bij ballet. Beide benen plat op de grond net als de wijzers van een klok die zes uur wijst en het midden van het lichaam ook op de grond.”
“Jeetje, dat doen vrouwelijke dansers dus.”
“Mannelijke ook, maar die moeten dan wel uitkijken met Baltus&Baltus, anders is het ‘auwwawawus’.”
“Boi, en wattebout dat geval van dat meisje van 15 jaar dat haar vader beschuldigde dat die haar sinds haar twaalfde jaar seksueel heeft misbruikt.”
“Niet echt nieuws voor mij, want maar al te vaak lees je over die smeerlappen, vooral sommige van die zogenoemde stiefvaders, die dit soort dingen doen.”
“Klopt, daarom werd deze pa opgepakt, maar na gedegen onderzoek blijkt dat dochtertjelief gelogen heeft voor haar vader.”
“Wat zeg je me daar? Wat is dit nou? Is dat echt waar?”
“Jawel, want ze is op haar eerdere verklaring teruggekomen. Het blijkt namelijk dat ze sinds haar twaalfde jaar ‘dat ding met tingeling’ inderdaad flink doet, maar met een vriend.”
“Ja, maar vriendlief is strafbaar, want meisje lief was al die tijd minderjarig.”
“Precies, dus vriendlief zou gaan zitten en dan was dochterlief haar smachtende liefde kwijt.”
“Dus om haar vriend te beschermen heeft ze haar vader vals beschuldigd, jeetje, kijk iets hier.”
“Ik denk eerder dat vriendlief, jammer dat z’n leeftijd niet wordt genoemd, wist dat hij zou gaan zitten toen die tori uitlekte en heeft hij dat meisje toen aangezet om die valse verklaring tegen haar vader af te leggen.”
“Dat zou kunnen, maar toen ze de consequenties voor haar vader zag, heeft ze de waarheid verteld.”
“In dat geval: a zogenaamde vriend faya helemaal. Die moet echt gevoelig gestraft worden, niet zozeer dat meisje.”
“Maar dit soort gevallen zeggen toch ook wat van de sociale controle thuis. Hoe kan een meisje sinds haar twaalfde jaar jarenlang seksueel actief zijn zonder dat iemand thuis dat merkt? Lieb vader even, maar moeder dan?”
“Klopt. Elke oplettende moeder ziet, ruikt en merkt aan het gedrag van haar dochtertje meteen, dat die regelmatig die ‘tjieka-tjoeka-tja-tja-tja’ doet.”
“Ha, ha, fa yu kaar’ a sani? Tjoeka-tjaka-tjoe-tjoe-tjoe?”
“Hoe ga je als vader met zoiets om? Je eigen dochter pori yu nen.”
“Maar ze heeft uit onbevangenheid gehandeld en heeft zich gecorrigeerd. En ze is en blijft je dochter.”
“Maar zoiets speelde onlangs toch ook bij een bankinstelling? Enkele personeelsleden klaagden een staflid aan wegens seksueel molest op de werkvloer.”
“Oh ja, die tori. Maar dat komt helaas vaak voor en het is goed als daar door de betrokken dame of dames melding van wordt gemaakt.”
“Ja, maar wat als achteraf blijkt dat die dame of de dames de manager valselijk hebben beschuldigd?”
“Tja, moeilijke zaak. Ontslag? Dat is wreed, vooral in deze tijd.”
“Maar was het niet wreed om je manager valselijk te beschuldigen? Er is publiekelijk een smet geworpen op zijn verdere carrière. En ook zijn huwelijk, gezins- en sociaal leven zullen daaronder lijden.”
“Een columnist, met zijn rubriek Warrelei, vond dat de dames die vals hebben beschuldigd, OPGESLOTEN moeten worden; met hoofdletters schreef hij dat.”
“En daarop heeft een respectabele Stichting die al jaren opkomt voor onderdrukte vrouwen heftig gereageerd; de columnschrijver werd in een reactie behoorlijk om de oren geklapt.”
“Oké, de stichting heeft gelijk dat vrouwen die seksueel molest op de werkvloer durven aan te brengen, daartoe gestimuleerd moeten worden en niet met opsluiting bedreigd moeten worden.”
“Maar die columnist had het over vrouwen die valselijk een man van seksueel molest hebben beschuldigd.”
“Klopt en ik vind dat deze dames echt niet vrijuit mogen gaan. Maar uitschreeuwen dat ze ‘opgesloten’ moeten worden, was ook niet juist. En zijn excuus dat hij dat deed om met zijn column de aandacht te trekken, vond ik maar slapjes.”
“Maar waarom zou men zoiets tegen een manager doen?”
“Misschien om hem weg te werken omdat hij streng is, een soort ‘m’o puru law gi’, omdat je je zin niet bij hem hebt gehad, zodat een loyale connectie z’n plaats kan innemen.”
“Dus het moet ook duidelijk blijken dat het strafbaar is om iemand valselijk van, in dit geval, seksueel molest te beschuldigen,”
“Klopt, anders is elke leidinggevende in feite vogelvrij voor personeelsleden, en dat kan niet.”
“Ik zeg: het moet van beide kanten komen; managers moeten van hun personeel afblijven en personeelsleden mogen wie dan ook niet valselijk beschuldigen van strafbare feiten, want beide dingen zijn strafbaar.”
“Ben ik mee eens. Daarom een toast op eerlijkheid en rechtvaardigheid, van en naar beide kanten. Proost.”

Rappa
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April