President lanceert website voor online aanvragen grond
02 Oct 2021, 16:54
foto
President Chan Santokhi lanceert de website op het Presidentieel Paleis. Mensen die een stuk terrein zoeken, kunnen nu dat online doen. Naast de president ICT-deskundige Majere Ajambia.


Alle personen vanaf 21 jaar die naar een stuk terrein op zoek zijn, kunnen dat nu online aanvragen. President Chan Santokhi heeft vrijdag op het Presidentieel Paleis de website gelanceerd waar men zich kan registeren. Personen kunnen aangeven waarvoor en waar ze een stuk grond willen hebben. Zaken zullen nu transparant moeten verlopen, geeft Santokhi aan. Men zal bijvoorbeeld precies kunnen volgen hoe de aanvraag wordt afgehandeld.

Bij de lancering waren ook aanwezig minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), vicepresident Ronnie Brunswijk en Assembleevoorzitter Marinus Bee. Benadrukt is dat “wederom een verkiezingsbelofte is nagekomen”. Santokhi merkt op dat met de website een stap is gezet om af te komen van “25 en 30 jaren wachten op grondpapieren.”

De president heeft ook wederom aangekondigd dat GBB gedigitaliseerd zal worden. Dit moet corruptie, fraude en bureaucratie wegnemen en al de processen vanaf de aanvraag tot het ontvangen van de bindende documenten, transparant maken. Bij dit ministerie, weliswaar onder verschillende namen, zijn al heel wat koppen van ministers gerold. Ook daar moet een einde aan komen.

Zes personen hebben bij de launch het aanvraagformulier online ingevuld en ingediend. Aanvragers krijgen direct antwoord van GBB. Hoelang gewacht moet worden op het goede nieuws dat hun aanvraag is goedgekeurd, is niet duidelijk. Minister Vorswijk benadrukt dat met de informatie de overheid een veel beter beeld krijgt van hoeveel mensen, hoeveel grond, waarvoor en waar nodig is. Sommige mensen willen een perceel om een huis op te zetten, anderen een bedrijfje, weer anderen willen grond voor landbouw.

Met de informatie zal de overheid een gerichter beleid kunnen ontwikkelen, merkt Santokhi op. Hij deelt mee dat de overheid tegelijkertijd bezig is een inventaris te maken van beschikbare gronden en bestaande projecten. De aanvragers kunnen dan ook beter geaccommodeerd worden. De website zal ook nog gelinkt worden aan MI-GLIS en CBB. Met GLIS om na te gaan of er geen dubbele aanvragen zijn en of mensen al niet over gronden beschikken. Met CBB om er zeker van te zijn dat het ID nummer bij de naam hoort.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April