Caricom-leiders voorstander van 'vaccinatie ID'
07 Jul 2021, 02:57
foto
President Chan Santokhi, na het virtueel bijwonen van de Caricom-vergadering, op een persconferentie dinsdag. Hij wordt geflankeerd door de ministers Albert Ramdin (links) en Amar Ramadhin van Volksgezondheid.


De Caricom wil een ‘vaccinatie ID’ introduceren voor de bewoners van haar lidlanden. Op het document moet af te lezen zijn wanneer iemand met welk merk is gevaccineerd. Aanbevolen wordt, omdat de meeste Caribische landen van toerisme afhankelijk zijn, om zoveel mogelijk mensen uit deze sector te vaccineren. Dit is onderdeel van het Caricomplan om de Covid crisis door te komen en het herstarten van de economie. Het besluit is genomen om de 42e vergadering van Caricom staatshoofden en regeringsleiders dinsdag.

President Chan Santokhi en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking, hebben op een persconferentie gisteren uitgelegd wat er allemaal is besproken. Op de tweedaagse vergadering zijn 25 ‘issues’ besproken. Sommige waren niet openbaar vanwege de gevoeligheid van het onderwerp. Een daarvan is het geweld en misdaadgolf op Haïti.

Op de vergadering is onder andere afgesproken om beter in te spelen op de natuurrampen. Er zal meer samenwerking en steun aan elkaar komen tussen de lidlanden en bevriende naties buiten de regio. Er komt een wijziging in de Caricom Single Market and Economy; lidlanden zullen op een andere manier handel drijven met elkaar. Ook is bepaald dat de Caricom stappen moet ondernemen om voedselzekerheid te garanderen. Er wordt voor US$ 4 miljard aan voedsel geïmporteerd door de Caricom. De mogelijkheden om de regio van voedsel te voorzien moeten nu serieus bekeken worden.

Er is afgesproken dat lidlanden samen de ‘blacklisting’ en ‘greylisting’ tegengaan. Van veel Caribische landen wordt verwacht dat zij zich ook onderwerpen aan westerse financiële systemen. Weigeren of niet kunnen voldoen aan bepaalde standaarden kan een land op een zwarte lijst doen belanden. Caricom is wel voorstander van transparantie in de financiële en bancaire systemen van haar lidlanden.

De Caricomlanden gaan voortaan bepaalde diplomatieke missies samen uitvoeren. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld de kosten van een ambassade en personeel gedeeld worden. De eerste gezamenlijke missies zijn gepland voor Kenia en Nairobi. De leden moeten nog aangeven wie gaan participeren en hoe de kosten gedeeld zullen worden.

Er is veel tijd besteed aan de Covidsituatie en hoe verder te gaan erna, deelt Santokhi mee. Net als Suriname zijn de meeste lidlanden nog steeds in een Covidcrisis. Ook zij hebben te maken met mensen die zich weigeren te vaccineren. Er zijn wel landen waarvan de bewoners grotendeels gevaccineerd zijn en de economie weer op gang komt. Het Caribisch gebied draait grotendeels op toerisme. Dat is een van de redenen waarom de Caricom een ‘vaccinatie ID’ wil introduceren.

Er mogen al cruise schepen varen naar het Caribisch gebied. “De Caricom heeft duidelijk aangegeven dat alleen gevaccineerde mensen met de cruise naar de bestemmingen mogen komen,” deelt Santokhi mee. “Er is ook aanbevolen om werkers in de toerismesector, in de horeca, het hotelwezen, zoveel mogelijk te vaccineren. Er moet ook een uniform beleid zijn voor reisdocumenten. Er komt een document waaruit zal blijken of mensen volledig gevaccineerd zijn. Op basis waarvan men toegang zal krijgen tot economische activiteiten, het bevorderen van toerisme en reizen per vliegtuig.”

Er is een nieuwe Caricom-voorzitter, Gaston Browne van Antigua & Barbuda. De eerstvolgende vergadering van staatshoofden is volgend jaar in Belize.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April