Schuldeisers 'Oppenheimer' wijzen voorstel regering af
14 Jun 2021, 18:34
foto


Zoals de regering al had verwacht, heeft de Oppenheimer Crediteurencommissie negatief gereageerd op het voorstel om de schuldkorting van 70% te geven. De regering had een voorstel gepresenteerd op 2 juni, waarin gevraagd werd om uitstel van betaling en schuldvermindering. Hierop is vandaag negatief gereageerd. De vordering van de schuldeisers van de twee 'Oppenheimer-leningen' bedraagt intussen ruim US$ 700 miljoen.

De regering had een grace periode gevraagd van vier jaar. De eerste aflossing zou dan eind 2025 plaatsvinden. De regering had in maart gevraagd om opnieuw te onderhandelen over de schuld, waardoor een periode van 'stand still' in acht werd genomen. De Crediteurencommissie die namens de schuldeisers onderhandelde, stelt dat de regering gefaald heeft om te goeder trouw te onderhandelen over de voorwaarden van de schuldsanering. De regering wordt in de onderhandeling bijgestaan door het Franse bureau Lazard.

De schuldeisers vinden dat op basis van de voorstellen die Suriname heeft gepresenteerd geen constructieve onderhandeling kan plaatsvinden. Er is volgens de Crediteurencommissie geen duidelijkheid gegeven over de economische vooruitzichten van het land. De regering had aangegeven dat indien de oliebronnen geëxploiteerd zouden worden, het verlies van de schuldeisers gecompenseerd zou worden. De schuldeisers vinden dat aan anderen wel een positief beeld is gegeven van de economische verwachtingen. De regering is volgens hen niet consistent. In het voorstel naar de schuldeisers toe, heeft de regering de steun van het Internationaal Monetair Fonds.

U kunt het persbericht van de schuldeisers hier downloaden.
pdf-icon.gif Persbericht_schuldeisers.jpg                
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April