Column: Politieke Borrelpraat 665
06 Jun 2021, 22:54
foto


“Heren, nu wordt het echt spannend: minister Ramadhaan heeft er niet voor geschuwd om drie anti-vaccinatie dorpsprofeten ernstig te waarschuwen en waar te schuwen voor hun praatjes via de media.”
“Nu pas? Veel te laat. De wet uitzonderingstoestand was al lang in werking”
“Nou, ik vind het eerlijk gezegd een waste of time, vooral nu duizenden zich dagelijks staan te verdringen om gevaccineerd te worden.”
“Waarom waste of time, meester?”
“Kijk, jonge vriend, mij hoef je echt niet te waarschuwen voor wat iemand uitkraait die wel manmoedig met een erg jonge dame in een hotelkamer probeerde tot z’n recht te komen, maar daarbij, volgens zijn eigen mailbericht, condomatisch maar half tot z’n recht kwam.”
“En degenen die desondanks toch achter zulke profeten lopen, zullen dat blijven doen, al zou je deze predikers bij wijze van spreken opsluiten.”
“Klopt, je maakt als overheidsminister alleen gratis reclame voor hen en maakt ze tot een soort martelaar. Dat streelt juist het supergrote ego van dit soort kwakzalvers. Ze gaan alleen een grotere ‘smond’ tegen je opzetten.”
“No problem als ze hun kronkels via de social media uitkotsen of maar a la dol kortgedingen tegen de staat aanspannen. Let them go their gang.”
“Klopt, de bijna honderdduizend die tot nu toe hun spuitje zijn gaan halen, hebben tenminste naar het gezond verstand geluisterd en hebben gedaan wat voor hen het beste lijkt te zijn.”
“Toch vind ik die total lockdown maar een rommeltje bij elkaar.”
“Ben ik helemaal met je eens, vooral als je afhankelijk bent van een departement en een korps dat met twee maten meet, niet wil optreden tegen vooral family and friends en waarbij er zowat 100.000 dispensaties zijn verleend.”
“De voorzitter van de Ziekenhuisraad, tevens directrice van ons grootste ziekenhuis heeft het duidelijk gezegd: die total lockdown leidt tot meer samenscholingen met verspreiding van dat virus.”
“Dus meester, u zegt: gewoon die avondklok elke avond blijven handhaven, geen total lockdown meer, klari.”
“Klopt helemaal.”
“Ðus wat die mevrouw de directrice met Reden dan zegt, is waar: concentreer jouw beleid op het vaccineren van zoveel mogelijk mensen en eis de strikte naleving van de drie basis Covid-regels in het openbaar.”
“En vooral in de particuliere bussen op de Pad van Wanica-route, daar moet steeds een controleur meerijden.”
“En stoor je vooral niet aan dorpspredikers en kwakzalvers die misbruik maken van goedgelovige mensen. Wie die brouwseltjes wil drinken en zich niet wil vaccineren, no problem. Maar broejeer anderen daarover niet.”
“Maar sommige van die kletsmajoors hebben zich sluipfasi wel laten vaccineren.”
“Klopt, dan zal je je goed belazerd voelen als je als goedgelovige in de ziekenhuisgang doodziek op een bank ligt vanwege beddentekort. Dan zal je jezelf verwijten dat je je niet bent gaan vaccineren.”
“En we mogen nog zo blij zijn met al die zeer gewaardeerde hulp uit het buitenland, maar uiteindelijk zullen wij het zelf moeten zijn die zo een uitbraak te lijf moeten gaan en moesten en moeten voorkomen.”
“We laten nog teveel zaken op hun beloop en komen pas in actie als het fout gaat; dat geldt voor de overheid als voor de burgers.”
“Ben ik helemaal met u eens. En de schuld maar steeds op de crisis schuiven die de vorige regering heeft achtergelaten, is na 9 maanden zigzaggend beleid maar een goedkoop excuus om het eigen falen af te schuiven.”
“Nou, die king Richerd Kalloeww zei het via Faiks Volks FM weer eens zo rauw en overduidelijk hoe fout deze regering koerst.”
“Ai, inderdaad nogal radicaal, die Kalloeww. Zijn oplossing voor bijvoorbeeld die corruptie daar op de Nieuwe Haven vond ik toch zo opvallend: zet dat hele corps daar  op wachtgeld thuis en besteed de inklaring op de haven uit aan een internationale particuliere orga. Dan ga je opeens zien hoe die schatkist zodanig gevuld wordt, dat die overloopt.”
“Hmm, daar zit wat in. Misschien ook een idee voor andere corrupte corpsen.”
“En maandag wordt de wisselkoers eindelijk vrijgegeven, zes maanden te laat, maar goed, liever laat dan nooit.”
“Ook de douanekoers gaat van 14 naar 21. Dus alle importen worden duurder.”
“Klopt, dat wordt even door de zure appel heen bijten, maar dat gedoe met meerdere koersen werkt alleen maar corruptie, smokkel en speculatie in de hand.”
“En met al die subsidies op basisgoederen, elektra en brandstof worden ook de gegoede middenklassers en de elite gesubsidieerd.”  
“Klopt, geef de sociaal zwakkeren liever maandelijks een extraatje om daarmee de verhoogde kosten voor deze goederen en diensten te betalen.”
“Maar hoe geef je dat extraatje aan de hosselaars, degenen die niet in loondienst zijn?”
“Die moeten zich snel laten registreren en met hun registratie een bankrekening openen waarop hun geld wordt overgemaakt.”
“Maar de banken eisen een werkgeversverklaring wil je een rekening openen.”
“Dan moet deze absurde koloniale regel snel afgeschaft worden, wat voor discriminerende rommel is dit?”
“Maar als die koers vrijgelaten wordt, gaat hij stijgen naar 25, 30, 35.”
“Dat zal gebeuren als we als gekken ons Surinaams geld gaan omzetten in dollars. Men kan beter z’n opgepotte dalla en euro’s in srd gaan omzetten, voordat die koers zakt.”
“Maar dan zal de benzineprijs ook omhoog gaan.”
“Tja, wat minder rijden kan geen kwaad. Of willen we dat zeker een derde van onze diesel weggesmokkeld blijft worden?”
“We kunnen niet meer blijven teren op een gesubsidieerde economie. Steeds devalueert ons geld daarbij.”  
“Brood gaat duurder worden, rijst, kip, suiker, melk, zout, eieren, sopropo, nu al drie voor 100 srd.”
“Wie belet je om zelf wat sopropo, tomaten en peper te planten of een paar erfkippen te houden, zoals zowat iedereen vroeger deed?”
“Nee, we willen maar voor de tv of computer zitten of feesten of met de auto gaan toeren en supermarkets leegkopen. Tja, dan yu sa abi fu pai a volle slag.”
“En onze sopi dan?”
“Minder zuipen, is ook goed voor je maag en lever. Proost jongens!”

Rappa
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April