Unicef: Acute ondervoeding in Haïti
31 May 2021, 11:27
foto
Naar schatting 4,4 miljoen mensen in Haïti kampen met voedselonzekerheid, zegt Unicef. (Getty Images)


Ernstige acute ondervoeding bij kinderen zal dit jaar naar verwachting meer dan verdubbelen in Haïti te midden van de pandemie, toenemende criminaliteit en lage middelen. Volgens Unicef zouden meer dan 86.000 kinderen onder de vijf jaar kunnen worden getroffen, vergeleken met 41.000 vorig jaar.

Haïti is het armste land van Amerika en meer dan 60% van de bevolking leeft in armoede. Het land heeft geleden onder decennia van politieke en economische crises en verschillende natuurrampen.

Het geweld is de laatste tijd ook sterk toegenomen, met een golf van ontvoeringen. Nadat vorige maand een groep katholieke geestelijken was ontvoerd, beschreef de kerk de situatie als "een afdaling naar de hel".

Het VN-agentschap ​​zei ook dat acute ondervoeding, een minder gevaarlijke categorie dan ernstige acute ondervoeding, vorig jaar met 61% is gestegen, waarbij 134.000 kinderen onder de vijf jaar zijn getroffen. Het zei dat het aantal dit jaar zou kunnen stijgen tot ongeveer 217.000.

"Ik was bedroefd om te zien dat zoveel kinderen aan ondervoeding leden", zei Jean Gough, de Unicef ​​Regional Director voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, in een verklaring na een bezoek aan het land. "Sommigen zullen niet herstellen tenzij ze op tijd worden behandeld."

Volgens Unicef ​​zijn er naar schatting 4,4 miljoen mensen op een bevolking van 11 miljoen mensen met voedselonzekerheid in Haïti, waaronder 1,9 miljoen kinderen. Het waarschuwde dat het komende orkaanseizoen - van juni tot november - de toegang tot voedzaam voedsel waarschijnlijk zal verslechteren.

Het land zag vorig jaar ook een scherpe daling van de vaccinatiegraad voor kinderen, gedeeltelijk aangewakkerd door de verstoring van de gezondheidsdiensten als gevolg van de pandemie. Als gevolg hiervan is het aantal gevallen van difterie gestegen en is er de vrees voor een mogelijke uitbraak van mazelen dit jaar.

Unicef ​​waarschuwde dat niet-gevaccineerde kinderen ook kwetsbaarder zijn om te lijden en te sterven aan ondervoeding. Het bureau zei ook dat het volgende maand ook geen geld meer heeft om speciaal voedsel te kunnen geven aan kinderen in nood wordt gegeven. De organisatie heeft dringend US$ 3 miljoen nodig om nood voedselvoorraden te kopen. In totaal zei het dat het dit jaar 48,9 miljoen dollar nodig had om hulp te bieden, maar dat er maar heel weinig van dat bedrag was toegezegd.
Advertenties