Voorspelling OW: Voorlopig zal het niet stoppen met regenen...
27 May 2021, 11:34
foto
Door de aanhoudende regenval de afgelopen dagen, zijn veel straten en landbouwgronden onder water geraakt. Op veel plaatsen is het water nog niet weggetrokken. (Foto: René Gompers)


Het heeft weer de hele nacht geregend in diverse delen van het land. Veel gebieden, waaronder woonhuizen en landbouwarealen, zijn onder water. Het zal voorlopig niet stoppen met regenen, voorspelt klimatoloog Sukarni Sallons-Mitro. "We zitten immers in de grote regentijd die tot augustus duurt. Er is ook veel meer dan normaal neerslag geweest, de kans is groot dat dit zich de komende drie maanden zal voortzetten." De grond is ondertussen verzadigd waardoor het water niet kan wegtrekken. Nieuwe manieren zijn nodig om het overtollig water te verwerken.

Sallons die ook directeur is van de Meteorologische Dienst en Satish Mohan, onder directeur Natte Civiel Technische Werken op het ministerie van Openbare Werken (OW), hebben woensdag op een persconferentie aangegeven wat de situatie is in dit regenseizoen. De grote regentijd begint half april en duurt tot augustus. Maar nu al “is het kustgebied natter dan normaal,” concludeert Sallons. Vóór dit regenseizoen begonnen was, zijn er op verschillende momenten zware regens geweest en was er al sprake van wateroverlast. Dit verergert de situatie, leggen Sallons en Mohan uit.

Mohan deelt mee dat sinds 23 april er aanvragen gekomen zijn om onder water gelopen gebieden aan te pakken. Eerst zijn er machines van OW ingezet maar al gauw ook van andere ministeries. Aannemers zijn ook aangetrokken om met de wateroverlast te helpen. Er is veel achterstallig onderhoudswerk zoals ophalen van kanalen, dat ingehaald wordt en moet worden. Sluizen en pompgemalen werken niet optimaal of zijn aan reparatie toe. Ook zijn afwateringsprojecten blijven liggen omdat er geen geld meer is om ze voort te zetten. OW-minister Riad Nurmohamed deelt mee dat er ook niet eerder begonnen kon worden omdat er geen geld was.

Peperaanplant van een landbouwer te Leiding vernietigd omdat het overtollige water niet kon wegtrekken.

De oorzaak van de zware en lange regenperiodes is het fenomeen La Niña, deelt  Sallons mee. “Het gaat nu wel naar de neutrale fase maar dat wil niet zeggen dat zaken gaan normaliseren,” benadrukt ze. “We gaan nog wat ervaren, dat het nog nat zal zijn.” Sallons licht toe dat het zal blijven regenen maar niet continu. Er zullen meer intervallen zijn. In sommige gebieden zal de regenval hevig zijn. Er kunnen tijdens de onweersbuien ook windstoten zijn. In de nacht kan er mist hangen in vooral bosrijke gebieden.

Voor de komende twee weken zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. “Er is nog steeds een grote kans op overstroming, een grote kans op neerslag van 100 ml (100 liter per vierkante meter)”, geeft de klimatoloog aan." Feit is dat onze regentijd natter zal zijn dan normaal.” Dit zal de komende drie maanden ook zo blijven concludeert Sallons.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April