Vaccinaties voor 1e prik naar lagere versnelling
25 May 2021, 01:27
foto
Het vaccineren van mensen wordt getemporiseerd. Er zijn niet genoeg vaccins om in hoog tempo te vaccineren.


De vaccinatiecampagne moet weer naar een lagere versnelling. Er zijn niet genoeg vaccins beschikbaar om volop het eerste prikje te kunnen geven. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft aangegeven op de regeringspersconferentie gisteren dat de 2e dosis gegarandeerd moet zijn voor mensen die al hun eerste prik hebben gekregen.

De regering verwacht een grote hoeveelheid AstraZeneca uit Nederland. Ook China heeft 100.000 doses toegezegd. Verder wordt er gesproken met Rusland en Cuba. President Chan Santokhi wil dat dit jaar nog 75% van de bevolking gevaccineerd is. Hij wil zo snel mogelijk overgaan tot het nieuwe normaal. Hij benadrukte dat er geen medicijn is tegen Covid-19 en vaccinatie belangrijk is om te voorkomen dat mensen ernstig ziek worden of zelfs sterven.

Met het huidige vaccinatietempo bestaat een reële kans dat veel personen niet binnen het interval van maximaal 12 weken hun 2e dosis zullen ontvangen, vanwege een tekort aan vaccins. Een maatregel die hieruit voortvloeit is dat in de volgende ziekenhuizen en zorginstellingen: AZP, 'sLH, RKZ, DH, RZW, PCS, BOG en MMC het vaccinatieproces wordt getemporiseerd. Gezien de huidige voorraad aan AstraZeneca vaccins mogen deze instellingen nu alleen 2e doses prikken toedienen aan personen die zich aanmelden om gevaccineerd te worden.

Mensen worden voor hun 1e prik verwezen naar de RGD-poliklinieken in de omgeving en de Medische Zending (voor personen van het binnenland). Alleen personen die tot de prioriteringsgroepen behoren, worden gevaccineerd. Minister Ramadhin zegt dat er een grootscheepse vaccinatieplan tot in de wijken klaar is zodra de grote hoeveelheden vaccins binnen zijn.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April