Santokhi: Minister Pokie blijft voorlopig met verlof
24 May 2021, 13:44
foto
President Chan Santokhi en de leden van de Raad van Ministers tijdens een persconferentie waarbij 1 jaar verkiezing wordt geëvalueerd. (Foto: René Gompers)


Minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) blijft met verlof. Ze heeft een brief van president Chan Santokhi gehad om gedurende het onderzoek thuis te blijven. Volgens rapportage van de presidentiële onderzoekscommissie dat de kwestie Pokie moest onderzoeken, zijn er op politiek bestuurlijk opzicht fouten gemaakt bij grond- en concessie-uitgiften. Afgesproken was met de minister  dat bij deze zaken eerst moest worden afgestemd met de regeringstop.

President Santokhi zegt dat minister Pokie heeft toegegeven dat er op politiek bestuurlijk opzicht fouten zijn gemaakt. De onderzoekscommissie heeft de rechtmatigheid van de handelingen van minister Pokie onvoldoende kunnen beoordelen door het korte tijdsbestek en de druk die was ontstaan op de integriteit van de commissie. Minister Pokie had in een brief aan president Santokhi protest aangetekend tegen jurist Anenda Veldman als voorzitter van de presidentiële onderzoekscommissie. Veldman is adviseur van assembleevoorzitter Marinus Bee, die een opponent is van Pokie. Ook is Veldman adviseur van vicepresident Ronnie Brunswijk. Pokie gaf aan dat Veldman te nauw betrokken is bij zaken, waardoor zij twijfelde aan de onafhankelijkheid en objectiviteit van de commissie.

Er komt een nieuwe commissie die alsnog de rechtmatigheid van de handelingen van minister Pokie moet beoordelen. "Hangende het onderzoek is de minister met verlof," deelt het staatshoofd mee. Tegelijkertijd kondigt hij aan dat in navolging van de kwestie bij GBB, het beleid op alle ministeries zal worden geëvalueerd.

President Santokhi benadrukt dat hij zich moet houden aan zijn grondwettelijke verantwoordelijkheden. Hij moet zich houden aan wet en recht en moet zorgvuldigheid betrachten bij elk besluit dat hij neemt. Zo ook in de kwestie van minister Pokie. Op basis van het resultaat van de onderzoekscommissie, zal het staatshoofd een besluit nemen. Hij heeft dat meegedeeld tijdens de persconferentie over tien maanden regering Santokhi/Brunswijk die nu gaande is in de Congreshal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May