Column: De moeilijkste beslissing van president Santokhi
18 May 2021, 00:59
foto
President Chan Santokhi (foto: Ranu Abhelakh)


Een gemakkelijke opgave is het niet om een land te regeren waar van alles mis is. Behalve de overgenomen ravage, zijn er ook de eigen blunders. De Covid-19-crisis is nu eveneens volkomen uit de hand gelopen. Terwijl ernstige zieken wachten op een bed dat vrijkomt - als iemand doodgaat, of met minder zorg kan - heeft de regering nog alle tijd om een vergadering uit te schrijven voor het uitroepen van de medische noodtoestand. Pasgeboren baby's sterven door gebrek aan faciliteiten. De gezondheidscrisis is op dit moment erger dan de economische malaise. Suriname maakt de ernstigste crisis mee op het gebied van de gezondheidszorg. In 18 dagen deze maand zijn er al 26 mensen overleden aan Covid-19!

Te midden van de ellende in elke uithoek van het land - de redding is nog lang niet in zicht - is er ook een crisis gaande in de coalitie. Vrijpostig en hondsbrutaal zijn de VHP-Assembleeleden! Hoe durven ze een brief te schrijven naar de president! Nog erbij over een ABOP-minister! Over democratie gesproken! Het blijkt weer dat politieke partijen ministeries claimen, terwijl er een regering is met de president als hoofdverantwoordelijke. De minister moet niet met de president in overleg treden, maar met de partijtop om beslissingen te nemen over fouten die gecorrigeerd moeten worden in uitgegeven concessies! We zouden het anders doen, dan het geval is vanaf de 19e eeuw!

De bij de ABOP-top in ongenade gevallen minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) is met verplicht verlof gestuurd in afwachting van een onderzoek. Waar het onderzoek precies over gaat, is niet duidelijk. Eerst was er een compromis bereikt. Ze kon aanblijven tot 16 juli, want dan bestaat de regering een jaar. Ze kon ruilen en op een ander ministerie het bewind voeren. Een buitenlandse post was ook een optie. Een deel van de ABOP-top wil echter dat de minister de laan uitgaat. Uiteindelijk is besloten dat een presidentiële commissie onderzoek gaat doen. Pokie heeft aan de president schriftelijk laten weten dat ze geen vertrouwen heeft in de juridisch adviseur van de Assembleevoorzitter en die van de directeur van GBB, Anenda Veldman, die ook voorzitter is van de Raad van Toezicht bij GLIS. Maar goed, uiteindelijk heeft de president het laatste woord, niks aan de hand dus.

Waarom het benoemen van familieleden (nepotisme) niet goed is, blijkt overduidelijk uit de perikelen bij GBB. Daar is Meredith Vitolie, dochter van vicepresident Ronnie Brunswijk, de directeur. Ze is ook president-commissaris bij SBB. Er zijn al zoveel aanvaringen geweest daar. Het was zo erg dat Pokie allang haar portefeuille ter beschikking wilde stellen. Om in de crisissituatie waarin het land verkeert, een minister naar huis te sturen, moet er meer aan de hand zijn dan alleen maar het corrigeren van fouten in een uitgegeven concessie. Het gaat hier om grote persoonlijke belangen die behartigd moeten worden. Dan zal de minister die niet alles wil doen wat haar gevraagd wordt, het veld moeten ruimen. In elk geval willen de mensen die het voor het zeggen hebben bij de geel-zwarte partij, Pokie weg. Ook al is ze al drie verkiezingen goed voor een zetel in Brokopondo. Het gaat hier blijkbaar om grote (financiële) belangen.


Alles mooi en waar, maar de bal ligt nu bij president Chan Santokhi. Op zijn schouders drukt de ambtsketen van de Republiek Suriname. Hij zal uiteindelijk het besluit moeten nemen, niet als coalitieleider maar als vader des vaderlands. Te midden van de volle aandacht die nodig is om het Herstelprogramma uit te voeren, de afspraken met het IMF na te leven, de economie en de koers te stabiliseren, Covid-19 het hoofd te bieden, moet hij als Vrouwe Justitia, het oordeel vellen. Wordt het de Brunswijks of zal hij de integriteit van minister Diana Pokie kunnen bevestigen? Kiezen voor Pokie, betekent einde van deze coalitie. Hij kan ook Pokie tot VHP-lid maken, dan is de 'hondsbrutale eis' van de 20 personen tellende fractie ingevuld dat GBB naar 'de Olifant' gaat. Hoe zal het staatshoofd de kool en de geit sparen? Dit wordt wellicht de moeilijkste beslissing van de president vanaf 16 juli 2020...

Nita Ramcharan
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April