Pokie buiten spel gezet; code Domeinkantoor gewijzigd
16 May, 00:00
foto
Minister Diana Pokie zegt in een brief aan de president geen bezwaar te hebben tegen een onderzoek. Zij heeft vertrouwen in de president en rekent op een eerlijk onderzoek. Zij wil vervanging van Anenda Veldman als trekker van de commissie.


Minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) is met verplicht verlof, maar is volkomen buiten spel gezet. Zaterdag zou in opdracht van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk de code van de server van het Domeinkantoor zijn gewijzigd. Ambtenaren hebben dit ook gerapporteerd aan de minister. Brunswijk om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij zich niet bezighoudt met de zaak-Pokie, want de president laat een onderzoek instellen. Ondertussen heeft de minister een brief geschreven aan de president waarin zij bezwaar aantekent tegen de jurist Anenda Veldman als voorzitter van de presidentiële onderzoekscommissie.

Pokie tekent in de brief aan dat Veldman adviseur is van Assembleevoorzitter Marinus Bee, die een politieke opponent is van haar. Hij zou ook de motor zijn van de actie tegen haar. Hij is ook de adviseur van de vp. Veldman is volgens de bewindsvrouw te nauw betrokken bij zaken, waardoor haar onafhankelijkheid en objectiviteit ver te zoeken zijn. Door haar te handhaven zal er volgens Pokie sprake zijn van 'conflict of interest'. Zij vraagt de president om een onafhankelijke derde te plaatsen als coördinator van onderzoekscommissie. Zij heeft verder geen bezwaar tegen een onderzoek en stelt niks verkeerds gedaan te hebben.


Assembleevoorzitter Bee om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat "het eerst Leo Brunswijk en de dochter van de vp en de vp die geen concessies konden krijgen waren, en ineens is het Marinus Bee die hierachter zit. Ik betreur het dat ik onterecht word beklad en met mij anderen die niets hiermee te maken hebben. Zij die me kennen in de partij weten dat ik juist de persoon ben die altijd voor rust en vrede zorgt in de organisatie. Ik ben geen president noch vicepresident ik heb geen enkele rol in het benoemen en ontslaan van ministers ook niet in deze van GBB. Met betrekking tot de commissie heb ik ook geen enkele bemoeienis gehad wie zitting moet nemen erin," zegt Bee. "In de politieke partij ABOP zijn we geen politieke opponenten van elkaar", voegt Bee, die secretaris is van de partij er aan toe.

Alven Roosveld, directeur van de Communicatiedienst Suriname tevens woordvoerder van de president, om een reactie gevraagd of commissievoorzitter Veldman wordt vervangen, zegt dat het op dit moment niet ter sprake is. De minister ad-interim op GBB is Gracia Emanuël, van Regionale Ontwikkeling en Sport. Zaterdag moest de ITC-afdeling zich aanmelden op het kantoor. De toegangscode is gewijzigd.
Advertenties