A Marron Kompas wil consequenties perikelen concessies
11 May, 00:23
foto


Stichting A Marron Kompas, waarvan Leo Brunswijk voorzitter is, is in spoedberaad en is maandagmiddag bijeengekomen om zich over twee feiten te buigen. Via social media wordt er informatie gedeeld dat Leo Brunswijk concessies heeft aangevraagd in Tribale en Inheemse gebieden. De tweede kwestie is dat minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer concessies van duizenden hectares heeft uitgegeven aan Chinese ondernemer(s) in Tribale en Inheemse gebieden, waaronder het voor de Saramaccaners en Aucaners zeer belangrijk en heilig Jaikreekgebied.

Brunswijk heeft het bestuur geïnformeerd dat de informatie over hem die via social media rondgaat, absoluut niet op waarheid berust. Met hem is afgesproken dat als de informatie toch waar zou zijn, hij gelijk moet aftreden, meldt secretaris Ruben Ravenberg in een persbericht. Het bestuur heeft zich op het standpunt gesteld dat als blijkt dat de minister daadwerkelijk de concessies heeft uitgegeven, de regering haar per direct oneervol dient te ontslaan en de concessies gelijk moet intrekken. Hierover wordt nog informatie verzameld.

De stichting zal alle Inheemse en Tribale leiders en organisaties informeren over haar ingenomen standpunten en hoopt dat iedereen bereid is te bundelen om deze strijd gezamenlijk aan te gaan. De stichting is voorstander van het duurzaam oplossen van het grondenrechtenvraagstuk en zal niet accepteren dat bepaalde personen, die dit streven juist moeten ondersteunen, bezig zijn met duistere zaken ter eigen gewin.
Advertenties