Column: Niet slabakken
15 Apr, 00:59
foto


Landskampioen Inter Moengotapoe was sinds enkele maanden in training om deel te nemen aan de Concacaf Champions League. De Surinaamse landskampioen zou in de laatste week van april te Curaçao in een groep strijden om een plek voor de volgende ronde. Vanwege de verergerde Covid-omstandigheden op dat eiland, zag de Concacaf zich genoodzaakt om deze groepswedstrijden uit te stellen naar een nader te bepalen datum. Dit uitstel geeft Inter Moengotapoe de gelegenheid om beslagen ten ijs te komen. Hoewel er vanuit de staf van de club word geroepen dat ze al gereed waren, heb ik mijn twijfels daaromtrent. Het team was -in vergelijking met de lange periode van inactiviteit-, nog maar kort in training en zou naar verwachting geen excellente beurt maken. Het is nu zaak dat de groep in training blijft en zich zo goed mogelijk voorbereid op de krachtmeting in de regio.

Voetbal is "big business', dus om het maximale eruit te halen, moet ook maximaal geïnvesteerd worden. We moeten ophouden om het minimale te doen en dan toch het maximale te verwachten. In navolging van het proces bij Natio-nieuwe stijl, moet het management van selecties die zich opmaken voor internationale meetmomenten, niets aan het toeval overlaten om goed voorbereid te zijn. Ook al hebben zij niet de beschikking over professionele spelers -dat is slechts een aspect van de aanpak-, dan nog moeten de beschikbare spelers zo goed mogelijk klaargestoomd worden om een goede beurt te kunnen maken. Er moet een uitbreiding van de technische staf plaatsvinden, zodat de trainer zich volledig kan toeleggen op het trainen, terwijl de rest van de staf de andere zaken aanpakt.

Win adviezen in bij de bondscoach die internationaal op het hoogste niveau geacteerd heeft en leer zoveel mogelijk van hem. Nodig hem uit voor een motivatiesessie, zodat de spelers gaan inzien hoeveel je kan bereiken met voetballen. Laat de spelers weten dat het grotendeels van hun inzet zal afhangen als ze grote wedstrijden via de beeldbuis zullen blijven volgen of als ze zelf zullen deelnemen aan die wedstrijden. Via Concacaf kan Inter Moengotapoe namelijk ook naar Qatar om te strijden om de wereldbeker voor clubs. Het is de hoogste tijd dat alle actoren beseffen dat het deelnemen aan internationale toernooien een serieuze en vooral kostbare aangelegenheid is. Behalve dat het veel kost om goede prestaties neer te zetten, levert het heel veel op als die prestaties inderdaad zijn geboekt.

Nu het toernooi is uitgesteld, is het niet de tijd om achterover te gaan leunen, totdat Concacaf een nieuwe datum en of locatie heeft vastgesteld. Natuurlijk begrijp ik ook dat het een hele uitdaging is om constant op en bepaald niveau te blijven trainen zonder een wedstrijddatum in het vooruitzicht. Daar komt nog bij kijken dat vanwege de verscherping van de Covid-19 maatregelen hier te lande, het trainen verboden is. Het is nu zaak dat er een mogelijkheid wordt gevonden om nationale selecties en verenigingen die internationale verplichtingen hebben, dispensatie te verlenen en hen alzo in staat te stellen om in training te blijven.

Het heeft er alle schijn van dat de aangekondigde aanvang van de voetbalcompetitie vanwege de verscherpte corona-maatregelen, geen voortgang zal vinden. In dat geval moet Inter zelf een warming-up toernooi organiseren of uitwijken naar een ander land om oefenwedstrijden te spelen om te zien waar zij staat. Wedstrijdritme is essentieel om een goede beurt te maken tijdens het toernooi. Er zullen namelijk in een korte tijd meerdere wedstrijden worden afgewerkt in de groep, dus moet het streven erop gericht zijn om als onderdeel van de voorbereiding, in dezelfde tijdspanne evenveel wedstrijden te spelen om na te gaan hoe de groep ervoor staat.

Mireille Hoepel
Advertenties