Op weg naar Qatar 2022
27 Feb 2021, 18:56
foto


Sinds kort beschikt Dean Gorré die al enkele jaren de scepter zwaait bij het mannen nationaal elftal 'Natio' van Suriname over een degelijk arsenaal aan spelers. Deze voetballers komen allemaal uit in representatieve voetbalcompetities in Europa. Hiermee is een nobel streven van sportminnend Suriname in vervulling gegaan. Aangevuld met de lokale talenten kan een hoge gooi worden gedaan naar de eindronde van de wereldkampioenschappen voetbal 2022 in Qatar. 

Natuurlijk zijn er hier en daar, gemotiveerd door het enge persoonlijk belang, wat reserves voor deze liberale sportontwikkeling. Gesteld dient te worden dat met de juiste grondhouding en begeleiding deze benadering tot exceptionele sportieve resultaten kan leiden. De aanpak zal nationaal breed georiënteerd moeten zijn. Dat wil zeggen dat niet alleen de Surinaamse Voetbal Bond(SVB) zich geëngageerd moet voelen met deze sportieve aangelegenheid. De overheid, het particuliere bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en de media zullen dit proces gemotiveerd en geïnspireerd met de aan hun ten dienste staande middelen, moeten begeleiden. Het behoeft geen betoog dat het hier gaat om een nationale zaak. We zullen als natie er enorm trots op zijn als de Surinaamse vlag op dit internationaal forum zal worden gehesen, omdat wij ons hebben gekwalificeerd en dat wij ons als land tussen de aller groten in de wereld mogen begeven, om mee te dingen naar de meest prestigieuze sporttitel op deze aardbol.

Dit klinkt allemaal ambitieus en paradijselijk, de harde realiteit is dat er enorm hard voor geknokt moet worden. We zullen het echt niet op een presenteerblaadje krijgen. De andere landen zijn ook keihard bezig om een plek in Qatar te veroveren. De coördinatie van de aanpak ligt bij de SVB en dit brengt ons naar de aanstaande bestuursverkiezingen later dit jaar bij deze overkoepelende sportorganisatie. De huidige voorzitter John Krishnadath heeft zich in de afgelopen twee zittingstermijnen enorm ingezet om enkele prestaties neer te zetten. Het binnenhalen van de profspelers uit Europa met Surinaamse roots en het kwalificeren van Natio voor de Gold Cup kunnen als wapenfeiten worden aangehaald.

Voorts zijn de ideeën voor het opzetten van een compleet nieuw stadion en het halen van Qatar en het traject daarnaar toe duidelijk en transparant geformuleerd voor de samenleving. Ondertussen maakt een andere groep zich op om de zaak over te nemen van Krishnadath. Echter is nog niet geheel duidelijk wat de plannen zijn en wie de stuwende kracht hierachter is. Op zich is dat prijzenswaardig. Want dan hebben de aangesloten lidbonden en bonden de keuze om te kiezen tussen twee alternatieven. Een belangrijke parameter in deze is het professionele hoofdstuk. We moeten nu uiteindelijk afstappen van de amateuristische benadering van de sportbeoefening in dit land.

Al bij al moet de zienswijze van deze beweging om onze voetbalsport verder te ontwikkelen duidelijk gepresenteerd worden, waardoor er vergelijkingsmateriaal komt. We spreken de hoop uit dat men binnenkort klare wijn schenkt en uit de doeken doet wie men is en wat de voornemens zijn.

Ettiré Patra
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April