Rechter: Met ontslagbrief is lidmaatschap DNA beëindigd
12 Feb 2021, 03:26
foto


Uit het vonnis van kantonrechter Rewita Chatterpal blijkt dat nadat Sergio Akiemboto zijn ontslagbrief heeft geschreven aan de president, zijn lidmaatschap van De Nationale Assemblee onmiddellijk is beëindigd. De datumfout is kennelijk een schrijffout. De door Akiemboto gemaakte schrijffout kan daarom geen ontoelaatbare onduidelijkheid over de dagtekening van de brief hebben veroorzaakt en is aannemelijk dat de dagtekening 05 januari 2021 is, stelt de magistraat.

De rechter heeft in haar overweging benadrukt dat in artikel 68 lid 1 onder b van de Grondwet is bepaald dat het lidmaatschap van De Nationale Assemblee eindigt door ontslag op eigen verzoek. In de Wet beëindigen lidmaatschap DNA staat dat het lidmaatschap van De Nationale Assemblee eindigt ingevolge artikel 68 van de Grondwet door ontslag op eigen verzoek.

De kantonrechter merkt op dat Akiemboto op 05 januari 2021 een brief heeft gericht aan de president van de Republiek Suriname waarin onder meer staat: “(…) Middels dit schrijven deel ik u mede, heden, op grond van de artikelen 68 lid 1 sub b van de Grondwet van de Republiek Suriname, 137 lid 2 en 141 lid 2 van de Kiesregeling mijn DNA- lidmaatschap opzeg. (…). Onder dankzegging verzoek ik u de nodige handelingen te doen uitvoeren.(…)”

De brief van 05 januai 2021 is volgens de rechter een ontslagbrief en derhalve een relevant document in de zin van de Wet beëindigen lidmaatschap DNA, die zonder twijfel aantoont dat de situatie van ontslag op eigen verzoek zich voordoet. Immers in de brief is door Akiemboto aangegeven dat hij heden, aannemelijk is dat hij daarmee bedoelt 05 januari 2021, het lidmaatschap van De Nationale Assemblee opzegt en derhalve ontslag op eigen verzoek neemt, constateert de rechter. Het ontslag is een eenzijdige rechtshandeling en betreft de duidelijk geuite wil door Akiemboto om zijn lidmaatschap van De Nationale Assemblee te beëindigen

De kantonrechter overweegt dat de president ingevolge artikel 141 lid 2 van de Kiesregeling slechts de plicht heeft om het aan hem ingezonden ontslag, ter kennis te brengen van het volksvertegenwoordigend lichaam. De bedoeling van het in kennis brengen van het ontslag van het volksvertegenwoordigend lichaam is om te voorzien in de vacature. Dit wordt afgeleid uit artikel 137 van de Kiesregeling en uit artikel 4 van de Wet beëindigen lidmaatschap DNA

De stelling van Akiemboto dat de procedures, zoals vastgelegd in artikel 68 van de Grondwet en in de Wet beëindigen lidmaatschap DNA, niet zijn ingezet en hij derhalve nog lid is van De Nationale Assemblee, vindt naar het oordeel van de rechter geen ondersteuning in de wet. De kantonrechter overweegt dat uit de relevante wettelijke regelingen niet wordt afgeleid en derhalve niet aannemelijk is dat het invullen van een opengevallen vacature welke is ontstaan door ontslag op eigen verzoek, aan een bepaalde termijn gebonden is.

De kantonrechter overweegt dat nu aannemelijk is dat het lidmaatschap van Akiemboto door het ontslag op eigen verzoek terstond op 05 januari 2021 is geëindigd, daarmee ook alle privileges en voorzieningen die inherent aan het lid zijn van het volksvertegenwoordigend orgaan De Nationale Assemblee zijn komen weg te vallen. De slotsom is dat de gevraagde voorzieningen zullen worden geweigerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May