Buurland Guyana gestart met Covid-19-vaccinatie
11 Feb 2021, 22:17
foto
De Guyanese minister van Volksgezondheid, Frank Anthony, praat met Brinnet Bernarai, de apotheker die de eerste prik tegen Covid-19 ontving. (Foto: DPI)


Buurland Guyana is vandaag begonnen met het vaccineren van zijn frontliners tegen Covid-19. De eerste prik is toegediend aan Brinnet Bernarai, een apotheker van de Georgetown Public Hospital Corporations (GPHC). De vaccinatiecampagne komt bijna een jaar nadat de eerste Covid-19-dode in Guyana werd geregistreerd.

Verscheidene andere eerstelijnwerkers van het GPHC en de Covid-19- Intensive Care Unit van het Infectious Diseases Hospital in Liliendaal aan de oostkust van het land, zullen vandaag hun Oxford/AstraZeneca-vaccin krijgen. De verwachting is dat de Wereldgezondheidsorganisatie het Oxford/AstraZeneca-vaccin op heel kort termijn officieel op de lijst zal plaatsen voor gebruik in noodgevallen.

Guyana heeft woensdag zijn eerste donatie van ongeveer 3.000 doses van het vaccin ontvangen uit Barbados. Het is bedoeld voor ongeveer 1.400 eerstelijnsgezondheidswerkers die twee doses van het vaccin zullen krijgen. De tweede prik wordt vier tot twaalf weken na de eerste gegeven. Het Caricom-secretariaat zal 200 doses gebruiken om 100 personen te vaccineren.

Het eerste vaccin is toegediend precies een maand voordat het een jaar geleden is dat het virus op 11 maart 2020 in Guyana werd gedetecteerd. De eerste Covid-19-dode was een vrouw die vanuit New York was aangekomen.

De Guyanese minister van Volksgezondheid, Frank Anthony, sprak van een historisch moment bij de toediening van de eerste prik. "Het lijkt misschien een simpel moment, maar het markeert het begin van de ommekeer van de pandemie in Guyana." Anthony legde uit dat de regering groepsimmuniteit wil bereiken, wat alleen mogelijk is als 80% of meer van de bevolking wordt gevaccineerd.

Het vaccinatieproces is begonnen bij het GPHC omdat het ziekenhuis diende als het epicentrum voor geïnfecteerde personen en omdat gezondheidswerkers in de instelling meer risico lopen. Er zullen ongeveer 22.000 gezondheidswerkers worden gevaccineerd. Anthony beloofde ook vaccins voor gezondheidswerkers die in de particuliere sector werken.

De bewindsman deelde mee dat de regering op zoek was naar meer vaccins. Guyana heeft zich al verzekerd van een donatie van 22.000 doses van het Chinese Sinopharm-vaccin en 104.000 AstraZeneca-vaccins via Covax. Onder de samenwerking tussen de Afrikaanse Unie en Caricom zal Guyana ook 149.000 doses ontvangen. Het land is in gesprek met India voor meer vaccins.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April