Ondanks Covid-protocollen: toeristen druppelen naar Havana
07 Jan 2021, 18:44
foto
Toeristen uit Rusland, die in een strandresort verblijven, lopen het centrum in tijdens een dagtocht naar Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Cuba stelt Havana en andere steden langzaam open voor toerisme, nadat het hetzelfde had gedaan met badplaatsen in november. Het land is gretig om de verwoeste industrie nieuw leven in te blazen. Sinds het begin van de pandemie in maart vorig jaar ligt het toerisme vrijwel stil.

Francisco Duran, hoofd epidemiologie bij het ministerie van Volksgezondheid, zei dinsdag dat ongeveer 1.000 bezoekers dagelijks het land binnenkwamen, waarvan de meerderheid naar resorts ging waar Covid-19-protocollen effectief zijn gebleken. Een klein deel druppelt naar de Cubaanse hoofdstad, sommige na een bezoek aan het strand.

Cuba is, net als andere Caribische landen, sterk afhankelijk van het toerisme, dat in 2019 ongeveer een tiende van zijn bruto binnenlands product vertegenwoordigde. De economie kende vorig jaar een daling van 11%.

"Een maand geleden waren er geen buitenlandse toeristen te zien", zei Luis Enrique Gonzalez, die een privérestaurant runt in de koloniale wijk van Havana, terwijl een paar gasten aan tafels buiten lunchten.
Nu zijn er enkele Europeanen, Canadezen en Latijns-Amerikanen verschenen, hoewel er maar een paar hotels open zijn en de meeste bed & breakfasts leeg zijn.

"Beetje bij beetje komt er meer beweging en dat is een begin", zei hij over de hoofdstad, die nog maar een jaar geleden bruiste van de toeristen die door de straten liepen, in vintage Amerikaanse auto's reden en heen en weer werden vervoerd in in China gebouwde bussen.

Volgens de regering blijft het dagelijkse besmettingspercentage per hoofd van de bevolking in Cuba erg laag, maar het is de afgelopen maand verdubbeld, voornamelijk doordat Cubanen die in het buitenland wonen hun familie bezoeken en de quarantaine hebben verbroken.

Vluchten vanuit de Verenigde Staten en een paar andere landen waar Cubaans-Amerikanen vandaan komen, werden vanaf de eerste van het jaar drastisch verminderd. Er zijn slechts 148 doden door de ziekte.

Meer verkopen

Zelfs met de pandemie meldde het land dat het vorig jaar een miljoen toeristen had gehad. De regering hoopt dat aantal in 2021 te verdubbelen. Maar dat is nog ver verwijderd van de meer dan vier miljoen aankomsten in 2019.

Bezoekers worden op de luchthaven getest en binnen vijf dagen opnieuw, tenzij ze in een hotel verblijven onder toezicht van een arts-verpleegkundige team. Vanaf 10 januari hebben ze binnen 72 uur voor aankomst een PCR-test nodig.

Van reizigers die in hotels in steden zijn ondergebracht, wordt verwacht dat ze op het terrein blijven totdat de luchthaventest negatief blijkt en als ze in privéwoningen verblijven, ook binnen blijven totdat ze het resultaat van de vijfdaagse test hebben ontvangen.

Bezoekers van geïsoleerde opvang en resorts kunnen het strand en de eetgelegenheden bezoeken zolang ze geïsoleerd zijn van de lokale gemeenschap. De regels zijn moeilijker te volgen in steden waar toeristen tot drie dagen in de lobbybars en zwembaden worden gehouden.

"Wie komt er naar Cuba om te worden opgesloten in een huis", zegt Norma Hernandez, die kamers verhuurt in de wijk Vedado in Havana.

Terwijl het beroemde strandresort Varadero van november tot en met 23 december 69.000 bezoekers meldde, zei een medewerker van een hotel in Havana dat er dinsdag minder dan 20 gasten waren.

Toch maken toeristen na een week of zo in verschillende resorts nu groepsexcursies naar Havana en verblijven ze zelfs in bed & breakfasts zonder enige aanvullende beperkingen. Gids Carlos Diaz, opgewonden om wat werk te hebben, zei dat hij 38 Duitsers rondleidde door de oude stad. "De toeristen komen beetje bij beetje terug", zei hij.

Twee Britse stellen die in de buurt slenteren zeiden dat ze, net als de Duitsers, eerder op het strand van Varadero hadden verbleven, waarbij ze het gebrek aan toeristen opmerkten, maar de gebouwen en locaties prezen en het relatieve gevoel van veiligheid te midden van de pandemie. "We komen terug als alles weer normaal is," zei Tony Kelly.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April