Brits parlement keurt Brexit-handelsdeal goed
30 Dec 2020, 22:31
foto
De Britse hoofdonderhandelaar David Frost kijkt terwijl de Britste premier Boris Johnson poseert voor een foto nadat hij de Brexit-handelsovereenkomst met de EU had getekend in London. (Foto: Reuters)


De Britse wetgevers hebben vandaag, woensdag, de post-Brexit-handelsovereenkomst van premier Boris Johnson met de Europese Unie goedgekeurd. Beide partijen leken te beginnen met een nieuw hoofdstuk van de betrekkingen, slechts enkele dagen voordat hun scheiding werkelijkheid werd.

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben de deal woensdag ondertekend en het Britse parlement zal de uitvoering ervan afronden. De deal maakt een einde aan meer dan vier jaar onderhandelen en stelt een jaarlijkse handel van bijna US$ 1 biljoen veilig.

Beide partijen zeiden dat het een kans was om een ​​nieuw hoofdstuk te beginnen in een relatie die werd gesmeed toen Europa na de Tweede Wereldoorlog werd herbouwd. Groot-Brittannië is echter vaak gezien als een onwillige deelnemer aan een steeds nauwere politieke en economische integratie.

Johnson zei in een speciaal bijeengeroepen parlementaire vergadering dat hij hoopte "hand in hand" met de EU samen te werken wanneer haar belangen op één lijn lagen, met behulp van de nieuw gevonden soevereiniteit van Groot-Brittannië om de Britse economie opnieuw vorm te geven.

"Brexit is geen einde maar een begin", zei Johnson. "De verantwoordelijkheid ligt nu bij ons allemaal om optimaal gebruik te maken van de krachten die we herwinnen, de tools die we weer in handen hebben genomen."

Het lagerhuis van het parlement stemde met 521 tegen 73 voor de deal. De Eerste Kamer debatteert nu over het wetsvoorstel en het zou rond middernacht in Brussel tot wet moeten worden verheven.

De deal is op verschillende fronten bekritiseerd sinds de overeenkomst op 24 december. De oppositionele Labour-partij zegt dat deze te zwak is en de handel in diensten niet beschermt, vissers beschuldigen Johnson ervan hun belangen in uitverkoop te hebben gedaan en de status van Noord-Ierland blijft onderhevig aan veel onzekerheid.

Niettemin heeft Johnson de steun gekregen van de harde Brexit-aanhangers van zijn partij. De breuk met de EU is nu veel radicaler dan velen dachten toen Groot-Brittannië de wereld schokte in 2016 door te stemmen voor vertrek.

Bill Cash, oud-euroscepticus, zei dat Johnson de Britse democratie had gered van vier decennia van 'onderwerping' aan Brussel: 'Net als Alexander de Grote heeft Boris de Gordiaanse knoop doorgehakt.'

Johnson zei dat hij hoopte een einde te maken aan de "oude, vermoeide, gekwelde kwestie van de politieke betrekkingen van Groot-Brittannië met Europa" en in plaats daarvan "de beste vriend en bondgenoot die de EU zou kunnen hebben" te worden.

Nieuw hoofdstuk

Eerder, tegen een achtergrond van EU-vlaggen, ondertekenden topfunctionarissen van de EU de verdragen die op 24 december werden gesloten om de tarief- en quotavrije toegang van Groot-Brittannië tot de 450 miljoen consumenten van het blok te behouden.

"Het is van het grootste belang voor de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk om vooruit te kijken, met het oog op het openen van een nieuw hoofdstuk in hun betrekkingen", zei de EU in een verklaring.

Een jet van de Britse Royal Air Force bracht de documenten, die de gouden sterren van de EU op een blauwe leren map dragen, naar Johnson, die ze ondertekende terwijl hij achter een bureau zat voor zijn eigen achtergrond van Britse vlaggen. "Heb ik het gelezen? Het antwoord is ja," grapte Johnson, terwijl hij een kopie van het volledige document van 2.000 pagina's in de lucht hield.

Groot-Brittannië heeft de EU bijna een jaar geleden formeel verlaten en de nieuwe partnerschapsovereenkomst zal vanaf 1 januari de banden regelen voor alles, van handel tot transport, energieverbindingen en visserij.

Nadat beide partijen hebben ondertekend, loopt de deal tot eind februari, in afwachting van de definitieve goedkeuring door het Europees Parlement om deze definitief te maken.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April