VS: Trump toch overstag, tekent Covid-19-fonds
28 Dec 2020, 10:45
foto
Door het economische effect van de pandemie zijn miljoenen Amerikanen afhankelijk van voedselhulp en andere hulp. (Getty Images)


De democraten in het Amerikaanse Congres zullen maandag proberen om pandemische noodhulpbetalingen van US$ 2.000 voor Amerikanen door te drukken nadat president Donald Trump zich had teruggetrokken uit een gevecht met wetgevers die de federale regering hadden kunnen 'sluiten.' In een plotselinge ommekeer, laat op zondag, ondertekende Trump een pandemiehulp- en uitgavenpakket van US$ 2,3 biljoen, waarmee de werkloosheidsuitkeringen aan miljoenen Amerikanen werden hersteld en fondsen werden verstrekt om overheidsinstanties draaiende te houden.

Trump, die zijn ambt op 20 januari verlaat, trok zich terug van zijn dreigement om het wetsvoorstel te blokkeren. Het Congres had het voorstel vorige week goedgekeurd. Trump tekende het voorstel nadat hij aan beide kanten onder druk kwam te staan ​​van wetgevers.

De Republikeinse president, die zondag golfde en buiten het publieke zicht bleef, zelfs toen er een regeringscrisis dreigde, had vorige week het wetsvoorstel een 'schande' genoemd. Hij eiste dat het Congres het zou veranderen om de omvang van de stimuleringscheques voor Amerikanen in moeilijkheden te verhogen van US$ 600 naar US$ 2.000 terwijl ook op andere uitgaven wordt bezuinigd.

Het was niet meteen duidelijk waarom Trump van gedachten veranderde over het stimuleringspakket. Zijn verrassend verzet op het laatste moment dreigde nog meer chaos te veroorzaken in het laatste deel van zijn presidentschap.

Desondanks hopen democratische wetgevers een zeldzaam punt van overeenstemming met Trump te gebruiken om het voorstel vooruit te helpen - of in ieder geval Republikeinen er tegenover te stellen - in een stemming op maandag. De democraten hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en willen al lang noodhulpbetalingen van US$ 2.000.

Veel van Trumps mede-Republikeinen zijn tegen de hogere betalingen, en Trump heeft misschien niet de invloed om hen over te halen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de kwestie grip zal krijgen in de door de Republikeinse gecontroleerde senaat.

Veel economen zijn het erover eens dat de financiële steun in het wetsvoorstel groter zou moeten zijn om de economie weer op gang te krijgen, maar zeggen dat onmiddellijke steun voor Amerikanen die getroffen zijn door de beperkingen door het coronavirus nog steeds dringend nodig is.

Nadat hij het wetsvoorstel achter gesloten deuren in zijn strandclub in Florida had ondertekend, probeerde Trump het beste gezicht te laten zien tijdens zijn aftreden. Hij zei dat hij het ondertekende met “een sterke boodschap die het Congres duidelijk maakt dat onnodige items moeten worden verwijderd. "

"Er komt veel meer geld", zei hij in een verklaring, hoewel hij niets toevoegde om deze belofte te ondersteunen.

Met minder dan een maand in functie, is het onwaarschijnlijk dat Trump zijn mede-Republikeinen zover krijgt om het extra geld voor individuen te steunen of Democraten te overtuigen om bezuinigingen te accepteren die hij zegt te willen elders in de uitgavenrekening, met name in de buitenlandse hulp.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April