Mexico en Chili starten massale vaccinatieprogramma's
25 Dec 2020, 03:58
foto
María Irene Ramirez, verpleegster op de Intensive Care Unit, zei dat ze gevaccineerd wilde worden zodat ze "in de vuurlinie kon blijven". (Foto: Reuters)


Een Mexicaanse verpleegster is de eerste persoon in Latijns-Amerika die een coronavirusprik heeft gekregen toen haar land donderdag begon met zijn vaccinatieprogramma. Mexico ontving woensdag  een eerste zending Pfizer-BioNTech-vaccins.

Korte tijd later begon Chili hetzelfde vaccin toe te dienen, met Costa Rica later op donderdag. Mexico heeft één van het hoogste aantal Covid-19-doden. Alleen de VS, Brazilië en India er meer.

Ondertussen zei Argentinië woensdag dat het het noodgebruik van het Russische Spoetnik V-vaccin had goedgekeurd en een levering van 300.000 doses arriveerde donderdagochtend in Buenos Aires.

In Mexico was María Irene Ramirez (59) het hoofd van de intensive care van het Ruben Leñero-ziekenhuis in Mexico-Stad, de eerste die zich vrijwillig liet vaccineren. "We zijn bang, maar we moeten verder en ik wil in de vuurlinie blijven", zei ze na afloop, volgens de krant El Universal.

De eerste 3.000 doses - van 34 miljoen gekochte - zijn woensdag vanuit België in Mexico aangekomen. De vaccins worden vervaardigd in België.

De beelden van de start van de vaccinatie werden uitgezonden tijdens de ochtendnieuwsconferentie van president Andrés Manuel López Obrador. De Mexicaanse regering zegt tegen het einde van het eerste kwartaal van 2021 alle gezondheidswerkers die tegen de pandemie strijden te willen vaccineren.

Het land heeft tot nu toe meer dan 120.000 aan Covid gerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April