Guyana wil inhaalslag maken met olie-export
24 Dec 2020, 15:02
foto
Guyana is van plan van zijn aandeel vijf tot zes ladingen olie van elk 1 miljoen vaten in het nieuwe jaar te exporteren.


Guyana is van plan om "vijf tot zes" ladingen van 1 miljoen vaten van zijn ruwe olie uit het Stabroek-blok in 2021 te exporteren om de lager dan verwachte zendingen in 2020 te compenseren. Dat heeft de Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Vickram Bharrat, gezegd.

De regering had vijf ladingen geprojecteerd in 2020, maar slaagde er in slechts drie te exporteren. Dat kwam doordat ExxonMobil -die het blok beheerd- zijn productiedoelstelling van 120.000 vaten per dag in het eerste kwartaal van 2020 had gemist. De Amerikaanse oliegigant kondigde deze week aan dat het nu zijn productiedoel heeft bereikt na het oplossen van een storing in de herinjectie van gas en vertragingen in de apparatuur.

De eerste drie ladingen van het Guyana-aandeel in de productie werden aan Shell toegekend. Bharrat heeft niet aangegeven wanneer een marketeer voor de ladingen van 2021 zal worden genoemd. In totaal hebben 29 bedrijven een bod gedaan.

De Guyanese regering heeft in augustus 2020 de aanbesteding voor een marketeer opnieuw gelanceerd na het annuleren van een biedronde die was geïnitieerd door de voormalige regering tijdens een periode van politieke onzekerheid die volgde op de verkiezingen van 2 maart.

De Amerikaanse onafhankelijke Hess, die deel uitmaakt van het door ExxonMobil geleide Stabroek-consortium, is één van de bedrijven die strijden om Shell op te volgen in de opnieuw gelanceerde aanbesteding. Shell is op zoek naar een nieuw marketingcontract. Andere bieders zijn onder meer Equinor, Total, handelaren Gunvor en Glencore, en de Britse handelsafdeling van Aramco uit Saudi-Arabië.

De drie ladingen van het aandeel van ruwe olie in Guyana en de lagere prijzen hebben de olie-inkomsten van het land in 2020 beperkt tot US$ 144,5 miljoen sinds de start van de productie in december 2019.

In februari had de regering een winst van US$ 300 miljoen voorspeld en in juli deze prognose teruggebracht tot US$ 200 miljoen. De olie-inkomsten omvatten royalty's van het ExxonMobil-consortium.

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April