India: Regerende partij niet van plan landbouwwetten in te trekken
23 Dec 2020, 15:33
foto
Boeren en leden van verschillende landbouworganisaties protesteren tegen nieuwe landbouwwetten in Mumbai. (Foto: Reuters)


De Indiase regering is niet van plan de nieuwe landbouwwetten waartegen de boeren zich fel verzetten, in te trekken. De boeren vrezen dat deregulering hun inkomen zal verminderen. "Er is geen sprake van intrekking van de kant van de regering. We hebben ruime steun van veel boerenorganisaties '', zei Gopal Krishna Agarwal, woordvoerder van de Bharatiya Janata-partij (BJP), dinsdag tegen persbureau Reuters, waarbij hij voor het eerst duidelijk maakte dat de regering weigert terug te krabbelen. "Zonder private investeringen zal het landbouwinkomen niet kunnen groeien", zei hij.

Tienduizenden demonstranten kamperen in de buitenwijken van New Delhi en blokkeren de nationale snelwegen gedurende meer dan drie weken om te protesteren tegen drie landbouwwetten die in september zijn aangenomen - de meest ingrijpende veranderingen in de sector in decennia.

De regering zei dat de wetten het inkomen van boeren zouden verhogen door meer particuliere investeringen. Het is bedoeld om potentiële bulkkopers, zoals Walmart Inc, Reliance Industries Ltd en Adani Enterprises Ltd, rechtstreeks met boeren te verbinden, waarbij door de overheid gereguleerde groothandelsmarkten en lagen van commissionairs worden omzeild.

Eerder op dinsdag deed minister van Landbouw, Narendra Singh Tomar, een beroep op de protesterende boeren om verdere gesprekken te voeren. "We verzekeren onze boeren dat we met een open geest naar hen zullen luisteren", zei Tomar tegen verslaggevers. De regering heeft aangeboden om de wetten te wijzigen, onder meer door een schriftelijke verzekering te geven dat de boeren een gegarandeerde minimumprijs voor granen, waaronder rijst en tarwe, zullen blijven krijgen op door de staat gecontroleerde groothandelsmarkten.

De boeren willen echter dat de wetten worden geschrapt, terwijl hun protesten overal ter wereld weerklank vinden.

Tomar drong er bij de Indiase diaspora op aan om de regering te helpen boeren te overtuigen en zei dat de beleidswijzigingen de landbouw aantrekkelijker zouden maken voor boeren.

De demonstranten hebben steun gekregen van overzeese Indiërs, voornamelijk uit de deelstaat Punjab, die demonstraties hebben georganiseerd in Australië, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten. "Boeren hebben besloten dat ze niet teruggaan voordat de regering alle drie de landbouwwetten heeft teruggenomen", zegt Rakesh Tikait, woordvoerder van Bhartiya Kisan Union, één van de meer dan 30 protesterende vakbonden van boeren. "Het zal meer dan een maand duren om alle problemen op te lossen."
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April