Marine Chili volgt grote Chinees vissersvloot nauwlettend
16 Dec 2020, 18:38
foto
Chileense marineschepen (links) houden Chinese vissersboten nauwlettend in de gaten. (Foto: Reuters)


De Chileense marine zegt nauwlettend toezicht te houden op 11 Chinese vissersschepen in de exclusieve economische zone (EEZ). Een Chinese vissersvloot is door de natuurbeschermingsgroep Oceana beschuldigd van het "plunderen" van de wateren bij de Galapagos-eilanden op zoek naar inktvis.

De vloot bestaat uit meer dan 400 vissersvaartuigen, waarvan er momenteel 11 in de EEZ van Chili liggen, aldus de Chileense marine. Chili zei vorige maand maatregelen te zullen nemen om illegale visserij te voorkomen.

De grote Chinese vloot veroorzaakte bezorgdheid toen hij in juli aankwam in de wateren van de Galapagos-eilanden, een Unesco-werelderfgoedlocatie die deel uitmaakt van Ecuador. De Chinese ambassade in de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito zei dat de regering een nultolerantiebeleid voert ten aanzien van illegale visserij.

China stelde ook een moratorium voor op de visserij bij de Galapagos tussen september en november.
Maar toen de Chinese vissersschepen naar het zuiden trokken naar de wateren voor de kust van Peru, wekten ze opnieuw woede op - deze keer waren de Peruaanse vissers bang dat de grote Chinese vloot de inktvis zou overbevissen waarop ze voor hun levensonderhoud op vertrouwen.

Oceana, 's werelds grootste oceaanbeschermingsgroep, beweerde dat het gevallen had gedocumenteerd waarin sommige van de Chinese schepen hun openbare volgapparatuur hadden uitgeschakeld, wat volgens Oceana een teken kan zijn dat ze "illegale activiteiten" uitvoerden.

Deze boot in internationale wateren nabij de EEZ van Chili, is één van de honderden in de vloot. (Foto: Reuters)

Vorige maand hebben vier Zuid-Amerikaanse landen met kustlijnen aan de Stille Oceaan hun krachten gebundeld om illegale visserij te bestrijden. Chili, Colombia, Ecuador en Peru gaven een gezamenlijke verklaring af waarin ze zeiden dat ze zouden samenwerken "om alle pogingen om illegaal te vissen te voorkomen, te ontmoedigen en gezamenlijk het hoofd te bieden". Ze noemden China of de Chinese vissersboten niet in hun verklaring.

De Chileense marine zei dat het de schepen in zijn EEZ in de gaten hield. Volgens het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee hebben kuststaten jurisdictie over de natuurlijke hulpbronnen binnen hun EEZ, wat betekent dat de Chinese boten vrij zijn om door de wateren te varen, maar niet om te vissen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April