Column: Strenge Covid-regels niet voor family and friends
15 Dec, 00:59
foto
Later op de dag vindt er een groot evenement plaats in Flamboyant. First Lady Mellisa houdt een 'bigisma dey'. Dit evenement wordt niet afgelast.


Vanaf vandaag gelden - voor mensen die geen family and friends zijn - strenge regels. De politie gaat hard optreden tegen mensen die de Covid-maatregelen aan hun laars lappen. Een tweede Covid-golf zal fataal zijn voor Suriname. Gezondheidswerkers hebben zich tot het uiterste ingespannen vanaf 13 maart om de 5.359 personen die positief waren op te vangen. Helaas hebben 117 personen het niet gered. 5.227 mensen zijn genezen verklaard. Er was een mooie daling gaande, tot naar 6 actieve gevallen. Maar ineens zijn er nu weer 30 positieven.

De versoepeling van de maatregelen ging heel hard. Er werd ook rekening gehouden met prestige - om een groot feest te houden op 25 november met zelfs culturele optocht - en de economische bedrijvigheid. Het luchtruim werd geopend naar Nederland, terwijl aan de Noordzee een tweede golf de kop opstak. Nu Nederland in lockdown gaat, weet de regering nog niet dat commerciële vluchten stopgezet moeten worden. Er zal deze week nog overleg plaatsvinden.

De regering wist het veel eerder dan alle andere sectoren dat de maatregelen verscherpt zouden worden. Niet meer dan 20 mensen mogen samenscholen en de avondklok gaat om 21.00 uur in. Toch gaat een groot evenement van First Lady Mellisa vandaag gewoon door. Een 'bigisma dey' die niet afgelast kon worden omdat alles al is voorbereid. De senioren die uitgenodigd zijn voor de party zijn juist de meest kwetsbare groep als het gaat om Covid-19! Zeer onverantwoord dat de stekker niet uitgetrokken is, ook al is het kort dag. Wanneer iemand ineens overlijdt, gaan zelfs bruiloften niet door, ook al is alles voorbereid. Dit is een zeer slecht voorbeeld vanuit de regering en geeft aanleiding tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Door de vervroegde avondklok is de VES genoodzaakt geweest om deze zeer actuele discussie uit te stellen.

De Vereniging van Economisten in Suriname en diverse andere groepen en personen hadden ook voor vandaag en de komende dagen activiteiten die onder de Covid-protocollen uitgevoerd konden worden. Maar als er maatregelen worden getroffen op basis van de wet, dan hoort eenieder zich daaraan te houden. Ook de regering, die in het verleden al de Covid-wet heeft overtreden. Selectieve verontwaardiging over mensen die zich niet houden aan de maatregelen komen onecht over. Als je beperkingen van anderen eist, moet je zelf het goede voorbeeld geven.

Maar niet om iets. De First Lady schijnt veel te kunnen bereiken bij 'de vader des vaderlands'. Ondanks alle kritiek zwaait zij nog steeds de scepter op het kabinet van haar echtgenoot. De statuten zijn gewijzigd om haar te benoemen in de raad van commissarissen van Staatsolie. Haar feest met honderden 60 plussers gaat gewoon door. En als klap op de vuurpijl mag haar jongere zuster, die in New York woont, zich inschrijven op de online diplomaten opleiding via het kabinet van haar echtgenoot. Nu nog afwachten of minister Albert Ramdin het familielid - ongeacht de kwalificatie - op het consulaat in New York, het Amsterdam van Guyanezen - te werk zal stellen.

Nita Ramcharan
Advertenties