Defensie verwijdert ammoniumnitraat uit loods te Flora
08 Dec 2020, 22:58
foto
De loods van Haukes NV aan de Uraniumstraat staat er leeg bij na verwijdering van de voorraad ammoniumnitraat van Newmont Suriname door Defensie.


De bewoners van Flora en Tammenga halen opgelucht adem na verwijdering van de voorraad NH4NO3 (ammoniumnitraat) van Newmont Suriname uit de loods van Haukes NV aan de Uraniumstraat, in het resort Flora. De gevaarlijke stof is vandaag onder begeleiding van het ministerie van Defensie verwijderd en tijdelijk opgeslagen in een speciaal hiervoor ontworpen opslagruimte op het emplacement van Newmont Suriname in de Merian goudmijn, op 66 kilometer afstand van Moengo.

Buurtbewoners van met name de ressorten Tammenga en Flora hadden in augustus bij Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera het verzoek gedeponeerd om deze gevaarlijke stof uit de bewoonde gebieden te laten verwijderen. Mathoera had beloofd werk van de zaak te maken. Die belofte is nu ingelost.

De zaak werd aan het rollen gebracht nadat op 4 augustus 2020 de Libanese hoofdstad Beiroet werd opgeschrikt door een reusachtige explosie in een pakhuis waarin NH4NO3 was opgeslagen. Door een speciale commissie, geïnstalleerd door president Chandrikapersad Santokhi, is er met vertegenwoordigers van verschillende bedrijven uit de mijnbouwsector, van gedachten gewisseld over de meest veilige en adequate wijze van transport en opslag voor de diverse soorten ontplofbare stoffen die worden gebruikt in de sector.

Intussen is het proces van herziene wetgeving over opslag van chemicaliën in Suriname ingezet. De commissie ‘Inventarisatie, Advies en Optreden omtrent ontplofbare en/of gevaarlijke stoffen’ zal hierover adviseren. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van het Kabinet van de President, NCTB, NCCR, DNV en van de ministeries van Defensie, Justitie en Politie, Ruimtelijke Ordening en Milieu, Economische Zaken, Natuurlijke Hulpbronnen en van Landbouw, Veeteelt en Visserij, meldt de voorlichting van Defensie.

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April