Iran stuurt grootste olietankervloot naar Venezuela
06 Dec 2020, 22:40
foto
Olietanker Fortune onder Iraanse vlag nadat het op 26 mei 2020 was aangemeerd bij de El Palito-raffinaderij in Puerto Cabello in de deelstaat Carabobo, Venezuela. (Foto: via Anadolu)


Iran stuurt zijn grootste vloot tot nu toe van tankers naar Venezuela in weerwil van Amerikaanse sancties om de geïsoleerde natie te helpen een verlammend brandstoftekort te doorstaan. Sommige van de vloot van ongeveer 10 Iraanse schepen zullen ook helpen bij het exporteren van Venezolaanse ruwe olie na het lossen van brandstof. Al Jazeera sprak met mensen dichtbij de informatie. Ze vroegen om anoniem te blijven omdat de transactie niet openbaar is.

Het regime van Nicolas Maduro wordt steeds afhankelijker van Iran als een laatste redmiddel. Maduro wendde zich tot Iran nadat zelfs Rusland en China hebben vermeden het Amerikaanse handelsverbod met Venezuela aan te vechten.

De brandstofcrisis in het land volgt op decennia van wanbeheer, corruptie en onderinvestering bij Petroleos de Venezuela, dat eigendom is van de staat. De onevenwichtigheden sinds de tijd van Maduro's overleden mentor en voorganger, Hugo Chavez, zijn voortgezet.

Het land dat ooit een topleverancier van ruwe olie aan de VS was en één van de laagste benzineprijzen ter wereld had, kan nu nauwelijks brandstof produceren.

De laatste Iraanse brandstofzendingen die begin oktober op drie schepen zijn verzonden, raken op. Er dreigen daardoor grotere nationale tekorten met urenlange wachtrijen bij benzinestations.

De huidige vloot op weg naar Venezuela is ongeveer twee keer zo groot als de vloot die in mei voor het eerst internationale waarnemers deed schrikken, toen ze de Caribische Zee die wordt gepatrouilleerd door de Amerikaanse marine, overstaken en bij aankomst in Caracas door Maduro zelf werden verwelkomd.

"We kijken naar wat Iran doet en zorgen ervoor dat andere verladers, verzekeraars, reders en kapiteins zich realiseren dat ze weg moeten blijven van die handel", zei Elliott Abrams, de speciale vertegenwoordiger van de VS voor Iran en Venezuela in september.

Verschillende schepen die eerder dit jaar brandstof naar Venezuela hebben vervoerd, waaronder Fortune en Horse, hebben hun satellietsignaal minstens tien dagen geleden uitgeschakeld, volgens de volggegevens van Bloomberg-tankers. Het uitschakelen van transponders is een veelgebruikte methode door schepen in de hoop detectie te voorkomen. In andere gevallen van Iraanse hulp aan Venezuela werden scheepsnamen overschilderd en veranderd om de registratie van het schip te verhullen.

Het olieministerie in Teheran weigerde commentaar te geven op de kwestie en ook de staatsoliemaatschappij van Venezuela, PDVSA, heeft niet gereageerd.

Geen geld meer

Naast het importeren van brandstof moet Venezuela ook voldoende ruwe olie exporteren om opslagruimte vrij te maken en veldonderbrekingen te voorkomen, een taak die bemoeilijkt wordt door de sancties tegen het regime van Maduro. De productie in het netwerk van zes raffinaderijen in Venezuela is gestaag gedaald, waarbij lekkages en ongelukken routine worden. De regering van Maduro heeft de druk op de slecht onderhouden infrastructuur opgevoerd om de output voor lokale consumptie te garanderen.


Een rij auto's wacht om te tanken buiten een PDVSA-tankstation in Caracas. (Foto: Reuters)

Sancties hebben het moeilijk gemaakt om onderdelen te importeren of aannemers in te huren, en het geld van het regime van Maduro raakt op.

Bijgevolg bespreken de twee naties ook manieren waarop Iran Venezuela kan helpen bij het reviseren van zijn Cardon-raffinaderij, de laatste brandstofcentrale daar die min of meer regelmatig werkt. In 2018 leken Chinese oliemaatschappijen ook geïnteresseerd in het helpen van Venezuela bij het repareren van zijn raffinaderijen, maar ze verloren interesse nadat ze de installaties hadden gezien.

Het is onduidelijk of de Iraniërs zouden kunnen bereiken wat de Chinezen niet hebben bereikt. De raffinaderijen van Venezuela werden decennia lang gebouwd en geëxploiteerd door Amerikaanse en Europese oliemaatschappijen tot de nationalisatie in de jaren zeventig. Zelfs toen vertrouwde PDVSA voor onderhoud en uitbreidingen op Amerikaanse technologie en onderdelen. Dit betekent dat de Iraniërs bepaalde onderdelen vanaf nul moeten maken om belangrijke reparaties uit te voeren.
Sommige reparaties die in juni en juli zijn aangebracht, zijn nog niet succesvol geweest en vier lokale aannemers voeren nog steeds reparaties uit.

Maduro staat opnieuw onder internationale druk nadat de oppositie heeft besloten de verkiezingen van vandaag  - 6 december - te boycotten. Algemeen beschouwd worden de verkiezingen gehouden onder toezicht van loyalisten van Maduro. De president hoopt op een grote opkomst om aan te tonen dat hij publieke steun heeft.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April