13e orkaan stevent af op Midden-Amerika
15 Nov, 18:45
foto
Een algemeen overzicht toont een gebied dat is overstroomd na de doortocht van orkaan Eta in Puerto Barrios, Guatemala. (Foto: Reuters)


Iota heeft zich versterkt tot de 13e orkaan van het Atlantische orkaanseizoen 2020. Orkaan Iota wint snel aan kracht terwijl hij richting Midden-Amerika raast, en dreigt "levensbedreigende" stormvloeden en "catastrofale" winden te brengen naar een regio die nog steeds herstellende is van de verwoesting van orkaan Eta.

Vanmorgen bevond orkaan Iota zich ongeveer 539 km van de Nicaraguaanse-Hondurese kust, met een maximale aanhoudende wind van 145 km per uur. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) waarschuwde: "Iota wordt naar verwachting een extreem gevaarlijke orkaan van categorie 4 wanneer deze Midden-Amerika nadert." Orkaan Iota zal naar verwachting eind maandag aan land komen.

In Guatemala en Honduras zijn al evacuaties aan de gang in gebieden die naar verwachting door Iota zullen worden getroffen.

"We moeten eruit, we moeten onze levens redden", zei Erick Gomez, een inwoner van Cruz de Valencia in het noordwesten van Honduras, zaterdag toen hij zich voorbereidde om te vertrekken. Hij zei dat hij de overstroming van de laatste orkaan alleen overleefde door zich vast te klampen aan een boom om te voorkomen dat hij werd meegesleurd door stromend water.

"We zijn bang voor wat we zojuist hebben meegemaakt met Eta, en we willen niet opnieuw hetzelfde meemaken", voegde hij eraan toe.

De storm komt terwijl Midden-Amerika nog steeds te maken heeft met de enorme vernietiging die is aangericht door orkaan Eta, die twee weken geleden de regio insloeg en overstromingen en modderstromen veroorzaakte die tientallen mensen het leven kostten over een enorm gedeelte van Panama tot het zuiden van Mexico.
Advertenties