Turkije: Dodental aardbeving loopt op, nu 27 doden
31 Oct 2020, 08:53
foto
Reddingswerkers in Turkije zoeken naar overlevenden na de zware aardbeving die de Turkse havenstad Izmir vrijdag trof. (Foto: Reuters)


Reddingsteams in de Turkse havenstad Izmir wroeten door het puin van ingestorte gebouwen op zoek naar overlevenden van de krachtige aardbeving van vrijdag. Het dodental als gevolg van de aardbeving, die ook het Griekse eiland Samos trof, is gestegen tot 27, met meer dan 800 gewonden.

Er vinden voorzichtige acties plaats om mensen uit het puin in Izmir te halen terwijl honderden naschokken het gebied treffen. De Amerikaanse Geological Survey (USGS) zei dat de aardbeving ene kracht van 7,0 op de schaal van Richter had, maar Turkije zette het lager op 6,6.

De ondiepe beving veroorzaakte vloedgolven die kustgebieden en eilanden in zowel Turkije als Griekenland troffen.

Vijfentwintig mensen werden gedood in Izmir, in het westen van Turkije, zeiden ambtenaren. Een meisje en een jongen stierven in Samos toen een muur op hen viel. De hele nacht werd er gewerkt aan het zoeken naar overlevenden in 20 gebouwen die werden verwoest als gevolg van de aardbeving.

Ambtenaren zeiden dat zoek- en reddingsoperaties waren voltooid in acht gebouwen, terwijl de operaties op negen andere locaties werden voortgezet. Tot dusver zijn zo'n 70 mensen levend uit het puin gehaald.

Onder degenen die vastzitten zijn een moeder en vier van haar kinderen in het centrum van de stad, meldt persbureau Reuters. Vanmorgen vroeg zijn een 16-jarig meisje en haar hond levend uit het puin getrokken, meldt de Turkse krant Sozcu.

De autoriteiten in het centrum van Izmir hebben een tentenveld opgezet om 's nachts ongeveer 2.000 mensen te huisvesten, te midden van angst dat meer gebouwen zouden kunnen instorten. Bijna 4.000 reddingswerkers, 475 voertuigen en 20 speurhonden zijn ingezet, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Aardbeving
Volgens de USGS deed de aardbeving zich 14 km verwijderd van de Griekse stad Karlovasi voor op het eiland Samos om 13:51 uur lokale tijd. De aardbeving die ook in Athene en Istanbul werd gevoeld, deed zich op een diepte van 21 km voor, hoewel Turkse functionarissen zeiden dat het 16 km onder de grond was.

De meeste schade deed zich voor in Izmir, voor de Egeïsche kust van Turkije - waar door de beving veel mensen in angst en paniek de straat op renden.

Er waren meldingen van overstromingen in Izmir nadat de zeespiegel was gestegen, waarbij één persoon om het leven kwam nadat zijn rolstoel was geraakt door het stijgend water en was omgevallen.

Izmir is met bijna drie miljoen inwoners de op twee na grootste stad van Turkije. Turkije en Griekenland zitten beide op breuklijnen en aardbevingen komen vaak voor.

Griekenland
Twee tieners kwamen om toen een muur in Samos instortte. Acht mensen raakten gewond op het eiland, waar ongeveer 45.000 mensen wonen. Een mini-tsunami overstroomde de haven van Samos en een aantal gebouwen raakte beschadigd. Griekse functionarissen schatten de omvang van de beving op 6,7. Het is de grootste beving die het eiland heeft getroffen sinds 1904.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft zijn condoleances aangeboden aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "Wat onze verschillen ook zijn, dit zijn momenten waarop onze mensen samen moeten staan", schreef Mitsotakis in een tweet.

Erdogan reageerde later in een tweet: "Turkije staat ook altijd klaar om Griekenland te helpen zijn wonden te genezen. Dat twee buren solidariteit tonen in moeilijke tijden is waardevoller dan veel dingen in het leven."

De betrekkingen tussen Griekenland en Turkije zijn de afgelopen maanden bijzonder gespannen geweest door een geschil over de controle van de territoriale wateren in de Middellandse Zee en de hulpbronnen eronder.

In januari kwamen meer dan 30 mensen om het leven en raakten meer dan 1.600 mensen gewond toen Sivrice in de oostelijke provincie Elazig in Turkije werd getroffen door een aardbeving.

In juli 2019 werd de Griekse hoofdstad Athene getroffen door een beving waardoor in grote delen van de stad de stroom uitviel.

Bij een krachtige aardbeving in 1999 kwamen ongeveer 17.000 mensen om het leven in de Turkse stad Izmit, nabij Istanbul.

Advertenties