Column: Politieke Borrelpraat 634
18 Oct, 22:40
foto


“Jongens, even stil. Ik heb een leuk politiek gedicht.”
“Ik krijg buikpijn van die bezopen rijmpjes van je.”
“Ach, nee. Zo gaan we niet met elkaar om. Sjaak, tya go, maar kom niet met: Wan bon, someni wiwiri, wan Meerlissa, someni functie.”
“Nee, nee, hier gaan we dan:
Bee fu a-sem-lee
Gwa bun hee
Ini wan strei
Nanga Par-me-sari
Sa meki wan bigi bari
Positief Ameksi ben kari
Dat bleek echt geen lari
Oh Bee, oh Bee
Ga je ook mee in zee?
Vandaag met VeeHaaPee
Morgen met EnDeePee.
Nou, dat was m’n poewema.”
“Leuk. Ga zo door. Eens wordt je dan een Dobru of een Alphons Levens.”
“Maar ik ben het niet eens met die laatste regel. Die Paarsen komen nooit meer terug. Morgen niet, overmorgen niet, nooit niet.”
“Zeg nooit nooit in de Suri-politiek. Bij God en in onze politiek is alles mogelijk.”
“Al die politieke leiders hebben elkaar bij de ballen en dienen als eerst hun patronage-politiek, lees maar wat Sirene Eszet in haar goed doordacht artikel beschrijft.”
“Ja, ik las dat artikel op Sterrennieuws ook. Maar het grote zwakke punt daarin is hoe wij van deze patronage-politiek kunnen afkomen.” 
“Nou, terecht stelt zij: via dienstbare leiders die de kiezers moeten identificeren.”
“Maar hoe doen we dat? Ze zegt: daar is wetenschappelijk onderzoek voor nodig. Dan komen we er nooit.”
“Dan hoe identificeren wij de integere leiders?”
“Door ze onderling aan te wijzen. Ieder in de groep noemt tien namen en dan gaan we die matchen en bespreken en publiceert de groep hun top 10 en daaruit hun top 3 op bijvoorbeeld de social media. Zo doen andere groepen ook.”
“Tja, maar worden die integere nieuwe leiders aangewezen, hoe verwerven ze aanhang? Ze strooien niet met cadeautjes, smijten geen geld uit helikopters, verdelen geen functies aan loyalisten als ze aan de macht komen, integendeel: ze stellen juist daar een eind aan te zullen maken, dan hoe gaan de nieuwe, dienstbare, eerlijke en oprechte leiders minstens 35.000 kiezers landelijk achter zich krijgen?”
“En ik denk dat die bestaande patronage-politieke leiders desnoods een patronagefront zullen vormen om die opkomende integere leiders de pas af te snijden.”
“Klopt, het zal zeker twee verkiezingen duren, maar daarom moeten die integere leiders zo snel als mogelijk geïdentificeerd worden en moeten zij hun voordracht ook accepteren en samen met hun aanhang in eenheid naar de volgende verkiezingen toe werken.”
“Klopt, en niet pas zes maanden vóór de verkiezingen snelsnel naar voren springen, en denken dat ze met flink schelden op de regering van dat moment één of twee zetels binnen zullen halen.” 
“Er moeten strenge regels komen tegen dat patronagegedoe.”
“Mooi en waar, maar je haalt het er nooit echt uit. Die regels worden gewoon veranderd ten gunste van het patronagesysteem. Zie maar hoe die sma in de RvC van Staatsolie is gekomen.”
“En volgens mij heeft die sma die gewraakte circulaire van het kabinet van de pres op eigen houtje via haar stromannetje de deur doen uitgaan. Dan toen a tori bos so ‘weidenbosssssch’, da Tjaan abi fu kom uit nanga wan cover up-verklaring.”
“Terecht heeft een columnist geschreven dat die doorzichtige verklaring rijp is voor de prullenbak.”
“Over welke sma hebben jullie het?”
“Over Sma-lissa, die de onvervalste spotternij van vooral de vrouwelijke stadse Cabale over zich uitgestort kreeg.”
“Zelfs onze Yogi was er niet over te spreken en dat ‘Lelydorp’ nu alles bepaalt.’
“Je kan zeggen wat je wil, maar die ambitieuze Sma-lissa heeft haar bliksemcarrière naar de top goed gepland en gespeeld. Ze is nu in feite de bekendste, maar ook machtigste patronagevrouwe in den lande. Alles naar Tjaan gaat volgens het nieuwe organogram van het preskab via haar.”  
“Heren, ik raak weer geïnspireerd, ik heb nog een poewema. Hier gaattie: 
Arme Tjaan, hemar barka dhaan
Ik ben toch zo met je lot begaan
Speelbal 1 van Lonniemaan
Speelbal 2 van Lissamaan
En de kleine Indiaan
Waarmee je sprak die nacht
Die lacht
En wacht…” 
“Klap-klap-klap, ja, is mooi geweest. Geen gedicht meer voor vandaag.” 
“Maar zien jullie niet dat dit coronavirus korte metten maakt met al die foute leefgewoonten van ons? En ook met die patronagepolitiek? Het is de straf van Boven.”
“Ach, kom niet met die religieuze dingen hier op mensen.”
“Maar Jules heeft ergens gelijk: brokoneti feesten: geminimaliseerd; naar de hoeren gaan: ernstig bemoeilijkt; gokken: met veel moeite opgestart; in overvolle lokalen lesgeven: afgelopen; in propvolle bussen rijden: afgelopen; de zucht om met cash geld te lopen: steeds moeilijker; districtentournee fu meet ding patronage-aanhang: afgelast; links en rechts massaal de wereld in en uitvliegen: zwaar verminderd; met cruiseschepen rondvaren: afgelopen; vervuiling van de dampkring: behoorlijk verminderd en er is meer huiselijk leven tijdens de avondklok.”
“Klopt, en allerlei nieuwe initiatieven worden noodgedwongen uitgeprobeerd, zoals distance learning, online shoppen en digitaal geldverkeer.”
“Ja, maar weet je dat wij als simpele stichting al een half jaar met een bank bezig zijn om onze internetbanking in orde te maken? Je stikt in al die domme procedures.”
“Klopt, en zie onze internetvoorziening; povertjes, onstabiel door te weinig vermogen om in al die extra online-activiteiten te voorzien.”
“Maar ze zijn er wel, sneller als de kippen bij om al hun telecomtarieven fors te verhogen, dat mogen ze vrij-vrij doen, maar My Labprikpunten enzo mogen dat niet van samenwerkende superwinstmakende verzekeringsmaatschappijen.”
“En een of andere omhooggevallen Juliaantje-minister houdt het al maanden strak voor de boothouders; die mogen geen 5 srd voor een oversteek vragen. Wat een bakabanabeleid uit de achttiende eeuw is dat. Ook hierin herken je het vasthouden aan die patronagepiramide.” 
“En je hebt in de coalitie niet één patronagepiramide, maar minstens twee. Een derde lijdt aan leegloop en uitsterven. Een tweede dreigt van binnenuit te barsten door die ambitieuze Vrouwe M.”
“Ik ben Surinamer. Al die etnische hokjes en dat patronagegedoe komen niet mij, maar allerlei halfgeschoolde politieke machtswellustelingen ten goede. Een rondje op ons nieuwe en integere leiderschap en weg met al dat politiek geboefte dat alleen maar aan zichzelf denkt en daarbij het landsbelang vertrapt.” 
“Yaaaah, la we daar op toasten.” 
 
Rappa
Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May