US$ 200.000 voor inheemse gemeenschappen
17 Oct, 08:32
foto


De Organisatie van Inheemse Volkeren in Suriname (OIS) heeft US$ 200.000 aan Franse steun ontvangen via de Coica (de coördinator van inheemse organisaties van het Amazone-stroomgebied). Frankrijk heeft op verzoek US$ 2 miljoen geschonken aan het Amazone Emergency Fund.

Het geld is bestemd voor inheemse gemeenschappen die in het Amazonewoud leven en die tijdens de wereldwijde Covid-19-pandemie bijzonder kwetsbaar zijn. De schenking is naar Coica gegaan, die zich inspant voor de promotie, bescherming en veiligheid van inheemse volkeren en territoria door de verdediging van hun manier van leven, principes, sociaal, spiritueel en culturele waarden. De Franse donatie is verdeeld over acht staten die onder het Amazonewoud vallen. Suriname kreeg US$ 200.000 aan financiële hulp.

Coica heeft voor de oudste en meer ervaren nationale inheemse organisatie in Suriname gekozen om ervoor te zorgen dat de Franse hulp effectief en passend de inheemse gemeenschappen bereikt. De OIS zal op korte termijn de distributie van hulppakketten (voedsel, basisbenodigdheden) ter hand nemen en noodzakelijke instrumenten verschaffen om de toegang tot onderwijs voor kinderen te waarborgen.

Voorts zal de OIS het bewustzijn versterken om de verspreiding van het virus te voorkomen in overeenstemming met traditionele zorg; quarantainekampen opzetten voor de meest kwetsbare gemeenschappen; de sociaaleconomische veerkracht van vrouwen ondersteunen en de bestaansmiddelen beschermen. Om tot een effectieve noodhulp te komen, zal OIS het beschikbare fonds coördineren en nauw samenwerken met verschillende partners op het gebied zoals andere inheemse organisaties (bv. Stichting Amazone Markt Suriname) en ngo's (Amazon Conservation Team, Conservation International) maar ook met de overheidsinstellingen.
Advertenties