Achaibersing: Vrijstelling op goederen wordt geëvalueerd
14 Oct 2020, 09:42
foto
Minister Armand Achaibersing van Financiën wil op één lijn staan met zijn fiscale werkarmen. (Foto: CDS)


De vrijstelling van invoerrechten op geïmporteerde producten moet worden geëvalueerd. Het douanekorps heeft minister Armand Achaibersing van Financiën erop gewezen dat de Staat hierdoor tientallen miljoenen misloopt. "Ik ben het daar helemaal mee eens. In mijn optiek geven we onder deze economische omstandigheden voor te veel zaken vrijstellingen." De bewindsman heeft al opgedragen om een evaluatie te plegen en waar nodig zullen er aanpassingen komen "in alle redelijkheid en billijkheid."

Achaibersing benadrukt dat vrijstellingen zijn bedoeld om het productieproces te stimuleren. De regering houdt dit nog steeds voor ogen en gaat niets doen om het productieproces tegenwerkt, laat de bewindsman weten via de Communicatie Dienst Suriname. Het productieproces zal juist worden gestimuleerd. Maar het stuk van vrijstellingen is volgens minister Achaibersing te breed en wordt het ook oneigenlijk gebruikt. Deskundigen zullen nagaan welke goederen aan vrijstelling onderhevig zijn en waarvoor er vrijstelling wordt gegeven.

De Financiën-minister heeft dinsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan het douanekorps. "Het is belangrijk om kennis met elkaar te maken en van elkaar te weten hoe we over bepaalde zaken denken, zodat we op een lijn komen en datgene doen waarvoor we zijn aangesteld." Met de unificatie van de wisselkoers gaat ook de douanekoers omhoog. Achaibersing zegt dat er moet worden gekeken of er aanpassingen van de wettelijke regelingen nodig zijn om de inkomsten van het land te vergroten.

Hij heeft aangekondigd dat de douane beter moet worden gefaciliteerd om haar taken te kunnen uitvoeren. Hij heeft een scala van maatregelen in gedachten die moeten worden ingezet opdat het douanekorps zijn werk beter kan doen. Het doel is om binnen de wettelijke regelingen ervoor te zorgen dat de overheidsinkomsten toenemen. "De overheid moet krijgen wat de overheid toekomt."

De douane is een belangrijk instrument voor het vergroten van de inkomsten van de staat. De indirecte belastingen vormen het grootste deel van deze inkomsten. Als het innen van de invoerrechten en accijnzen beter wordt geregeld, zullen de inkomsten toenemen. Daar gelooft minister Achaibersing heilig in.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April