De AOV!
12 Oct 2020, 02:46
foto


De AOV in Suriname is een verworven recht als je 60 jaar bent geworden. Het is ook verankerd in de grondwet. Het doel van deze regel is om je tegemoet te komen in je ouderdomsvoorziening omdat je voor het land hebt gewerkt, ongeacht het soort en de lengte in tijd van het werk. Zolang je maar een ingezetene bent van Suriname.

Het is alom bekend dat je op deze leeftijd over het algemeen ook de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. In de praktijk zie je dat veel zestigplussers nog aan het werk zijn. Ze zijn nog steeds fris en fruitig. Misschien een eye-opener om de pensioengerechtigde leeftijd in ogenschouw te nemen. Dit stuk gaat daar echter niet over. Het gaat bij mij meer om de verheven AOV.

In deze moeilijke economische en financiële situatie in het land is een offer van eenieder van eminent belang om uit die mineur situatie te geraken. De vraag die gesteld moet worden is of iedereen dat bedrag van SRD 750 AOV per maand nodig heeft om in de eerste levensbehoefte te voorzien. Het antwoord is helder en duidelijk: nee.

Neem nu alle oud-regeringsleden (oud-presidenten, oud-ministers, oud-parlementariërs en oud-directieleden) en alle goed gesettelde handelaren die ouder zijn dan 60 jaar. Uiteraard zijn er lieden die nog werken, ondanks dat ze 60+ zijn. Een ruwe schatting brengt mij al gauw op het minimale aantal van 10.000 personen ouder dan 60 jaar die een vettig inkomen ontvangen/ hebben om in een riante financiële positie voort te leven. Zij ontvangen al een behoorlijk bedrag per maand om in alle luxe te leven. Deze groep en met hen gelijkgestelde topfunctionarissen hebben die SRD 750 niet (hard) nodig om een periode van 30 dagen te overbruggen.

Gezien de slechte economische en financiële situatie van de huishouding van deze regering, kunnen de AOV-gelden van deze personen worden ingehouden tot in goede tijden weer.

Ik snap ook dat er geen leeftijdsdiscriminatie mag zijn. Verder zal er ergens een grens getrokken moeten worden wie allemaal onder grootverdieners valt.

Werk voor de regering.

Misschien een subliem gebaar van deze groep goed verdieners om eigendunkelijk het AOV-bedrag terug te storten in het AOV-fonds.

Van 1975 tot heden kunnen we stellen dat er in 45 jaar minimaal 20.000 personen zijn die een exorbitant inkomen hebben, waarbij ze ook nog hun AOV ontvangen die per november SRD 750 zal zijn.

Laten we uitgaan dat de helft hiervan is overleden of naar het buitenland is verhuisd. We houden dan een aantal van 10.000 over. Als de regering nu de AOV-gelden van deze goedverdieners inhoudt, bespaart zij op jaarbasis 12 x 10.000 x SRD 750 = SRD 90.000.000. Dat is een mooi bedrag om ergens een gat te vullen.

Ik las dat de minister van Openbare Werken een plan heeft om 2 scholen in het district Commewijne te laten bouwen. Zie daar de oplossing als het gaat om de financiën.

Met deze maatregel met betrekking tot de ingehouden AOV van de goedverdieners hebben zij ook hun bijdrage geleverd aan de opbouw van het land waar ze wonen en leven. Het hoeft niet een complexe situatie voor de regering te zijn om de rigoureuze maatregel te treffen. Er moet een begin gemaakt worden. De regering bespaart een behoorlijk bedrag per jaar.

H. Bieré
Stichting 5 juni 1873

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April