Ravaksur bezorgd over aanpak economische recessie
06 Oct 2020, 14:24
foto
De voorzitters van Ravaksur willen zo snel mogelijk een gesprek met president Chan Santokhi.


De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) is zeer bezorgd over de wijze waarop de regering de recessie in het land wil aanpakken. Dit is voor de organisatie duidelijk geworden nadat president Chan Santokhi zijn jaarrede heeft uitgesproken in De Nationale Assemblee. De duurzame werkgelegenheid, de werkloosheid en de koopkrachtvermindering van werkers, gepensioneerden en mensen met lage inkomens zijn zorgpunten voor Ravaksur. Dit schrijft de organisatie aan de president. 

"Onze bijzondere aandacht gaat uit naar de duizenden werkers die vóór devaluatie niet meer dan het minimumloon aan het einde van de maand ontvangen", stellen Ronald Hooghart (CLO), Armand Zunder (PWO), Erroll Snijders (De Moederbond) en Sonny Chotkan (OSAV). Zij maken zich ook zorgen over het aantal burgers dat door de devaluatie een bestaan rond de armoedegrens moeten lijden. 

"De ontwikkelingen op het gebied van lonen is een punt van grote ernst voor ons als gevolg van de ingevoerde 'governmenttake', de devaluatie en diverse andere beleidsmaatregelen die de werkers zullen treffen," benadrukt het presidium van Ravaksur. De koopkracht van een werknemer die SRD 3.000 ontvangt, is bij de huidige koers US$ 214. Aangevoerd wordt dat Suriname een importeconomie heeft, waarbij de meeste goederen uit het buitenland afkomstig zijn. Werkers zullen niet uitkomen met het salaris dat ze ontvangen. 

Ravaksur heeft op een vergadering gehouden op 29 september besloten haar lidbonden instructies te geven om contact te maken met hun werkgevers om opnieuw te onderhandelen over de collectieve arbeidsovereenkomsten die gesloten zijn. Dit vanwege de ontstane situatie op het loon- en prijzenfront. Ravaksur wil op zeer korte termijn met de president van gedachten wisselen over deze kwestie.  


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April