Eerste hulp in de Surinaamse keuken
04 Oct 2020, 08:41
foto


Middels dit artikel wens ik een korte en bescheiden bijdrage te willen leveren aan de betekenis van de sardien in de Surinaamse keuken.

Sardienen zijn een groep straalvinnige vissen uit de familie haringen. Ze komen bijna overal ter wereld voor en danken hun naam aan het Italiaanse eiland Sardinië gelegen in de Middellandse zee.

Sardien in blik kan worden aangerekend als een bepaalde vissoort die geconserveerd wordt in blik voor onder andere menselijke consumptie. Sardienen dragen bij aan de eiwitvoorziening van onze samenleving. Op de meeste blikken van bepaalde merken is af te lezen dat ze rijk zijn aan omega-3 vetten en andere zaken die vermoedelijk wel goed zouden zijn voor de consument.

Waar je de merken sardienen vroeger op je vingers kon tellen zien we tegenwoordig, wanneer je elk willekeurige supermarkt binnenstapt, een scala aan merken en smaken blikken sardienen die ons willen verleiden om ze allemaal uit te proberen.

Sardien in blik is net als bruine bonen onmisbaar in de Surinaamse keuken. Of het nu gaat om de olie sardien of sardien in tomatensaus. Of om een broodje met sardien, roti met sardien of rijst met sardien. Het is en blijft niet weg te denken uit onze samenleving. Een combinatie van rijst met bruine bonen en sardien lijkt ook wel een culinaire mogelijkheid in de keuken.


Wanneer we de wat oudere generatie in de samenleving raadplegen dan blijkt dat er een periode was waar de sardien aangemerkt werd als een soort "eerste hulp in de keuken", vermoedelijk vanwege de betaalbaarheid en beschikbaarheid ervan. In het verlengde hiervan kunnen we optekenen dat ook de snelheid waarmee een blik sardien omgetoverd kan worden tot een maaltijd voor het gezin bijgedragen zal hebben aan de uitspraak eerste hulp in de keuken.

Helaas moeten we constateren dat thans de prijs van een blik sardien ook als een raket de lucht is ingegaan. In enkele gevallen kost een blik sardien duurder dan een kilo kippenvlees. We kunnen in principe niet meer durven te denken om de sardien te verwijzen als eerste hulp in de keuken, maar meer een luxe product op de keukentafel.

De tijd zal echter uitwijzen als de sardien nog een luxe product blijft of ons weer de tijden zal doen herleven waar we de sardien nog konden aanmerken als onze eerste hulp in de keuken.

Ashween Ramdin


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April