Toch niet alle plooien glad tussen Ramadhin en Naarendorp
04 Oct 2020, 04:40
foto


De minister van Volksgezondheid en de bondsvoorzitter van het personeel in dienst van de Regionale Gezondheidsdienst (BPRGD) zijn er nog niet uit over de invulling van de vakbeweging in het stichtingsbestuur. Terwijl minister Amar Ramadhin zegt dat hij open staat voor dialoog, vindt bondsvoorzitter de bewindsman onbetrouwbaar.  "Ik merk dat deze minister richting confrontatie gaat en we schuwen geen confrontatie," zegt Robby Naarendorp aan Starnieuws.

Hij legt uit dat de minister in een brief aan de Vereniging van Regionale Artsen (VRA) heeft gesteld dat er in het stichtingsbestuur één plaats is gereserveerd voor een vertegenwoordiger namens de VRA en de BPRGD. Er is een cc van die brief gestuurd naar Naarendorp als voorzitter van de BPRGD. En precies daar valt de bondsvoorzitter over. "Het getuigt van respectloos gedrag," stelt hij over de cc. "Dit gaan we echt niet accepteren."

Naarendorp stelt dat de VRA de belangen van de artsen dient en de BPRGD de belangen van het personeel behartigt. Het gaat volgens hem om verschillende belangen. De VRA is aangesloten bij de CLO, terwijl de BPRGD is aangesloten bij de vakcentrale C-47.

Minister Ramadhin vindt de opstelling van de bondsvoorzitter jammer. Hij stelt dat in de statuten van het stichtingsbestuur niet staat aangegeven wie de plekken moet invullen. Wat er staat is dat het bestuur bestaat uit minimaal 5 en maximaal 7 personen. Als regering kiezen we voor het gemiddelde van 7 zegt de bewindsman. "Het gaat om het accomoderen van personen en het kost de overheid veel te veel." Hij heeft één plek voor de vakbeweging. Ramadhin stelt voor dat beide bonden om de tafel gaan zitten om één gezamenlijke vertegenwoordiger aan te wijzen. Hij wijst erop dat hij statutair niet verplicht is om de vakbond te accommoderen. Hij benadrukt dat het bestuur er is om mee te helpen denken om het beleid van de stichting uit te dragen en niet om eigen belangen te verdedigen. Ramadhin is bereid de discussie hierover aan te gaan met Naarendorp.

De vakbondsleider wijst erop dat sinds de oprichting van de stichting nu 28 jaar geleden, beide bonden een vertegenwoordiging in de raad hebben. Hij blijft erbij dat de statuten ruimte geven voor een bestuur van negen leden. Minister Ramadhin vindt dat hoe groter het bestuur is, hoe meer meningen er zijn en hoe trager de besluitvorming gaat. Hij is voorstander van een kleiner bestuur.

De bewindsman heeft van zowel de VRA als de BPRGD de naam van een vertegenwoordiger gehad. Hij  is niet van plan een bestuur van negen personen te installeren. Op 21 september heeft de BPRGD Marcia Clumper voorgedragen, terwijl de VRA op 28 september Prem Lachman naar voren heeft geschoven. De minister benadrukt dat beide bonden met één gezamenlijke vertegenwoordiger moeten komen. Een vakbond moet eenheid uitstralen, moet in eenheid optrekken, dus waarom kan er niet een gezamenlijke vertegenwoordiger van beide bonden worden afgevaardigd, is de stelling van minister Ramadhin.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April