EU: Te kort dag om waarnemers naar Venezuela te sturen
12 Sep 2020, 15:51
foto
Vlaggen van de Europese Unie wapperen buiten het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel, België. (Foto: Reuters)


De Europese Unie (EU) heeft een uitnodiging ontvangen om in december de parlementsverkiezingen in Venezuela te observeren, maar de regering van president Nicolas Maduro heeft tot dusverre niet voldaan aan de 'minimumvoorwaarden' om dit te kunnen doen, zei een EU-woordvoerster vrijdag. De woordvoerster zei in een verklaring aan Reuters dat "de tijd al te kort is" om een ​​volledige EU-verkiezingswaarnemingsmissie in te zetten als de regering van Maduro de stemming niet uitstelt tot na de huidige datum van 6 december.

"Er moet aan minimumvoorwaarden voor geloofwaardige, inclusieve en transparante verkiezingen worden voldaan voor de inzet van (de missie)", zei ze. De oppositie van Venezuela is verdeeld over het al dan niet deelnemen aan de verkiezingen, waarbij kiezers afgevaardigden in de Nationale Vergadering zullen kiezen. Het huidige hoofd van de assemblee, Juan Guaido, wordt door de EU erkend als het legitieme staatshoofd van Venezuela, hoewel Maduro de controle over de regering en het leger behoudt.

Guaido's coalitie van partijen heeft gezworen de verkiezingen te boycotten om te voorkomen dat een verkiezingsproces dat zij bespotten als vervalst, wordt gelegitimeerd. Maar de afgelopen weken is er een ander oppositieblok ontstaan, onder tweevoudig voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles, die zegt dat Guaido's standpunt de oppositie irrelevant dreigt te maken en een strategie die gebaseerd is op het overtuigen van buitenlandse naties om sancties op te leggen aan de regering van Maduro, is mislukt.

Donderdag vertelde Stalin Gonzalez, een oppositiewetgever die Capriles steunt, aan Bloomberg dat de factie van Capriles de verkiezingen ook zou boycotten, tenzij internationale waarnemers ermee instemmen aanwezig te zijn.

Gevraagd naar commentaar op de nieuwe verklaring van de EU, zei Gonzalez tegen Reuters dat "de beste optie" nu zou zijn om de verkiezingen uit te stellen, totdat aan de voorwaarden is voldaan. "We vechten voor voorwaarden en internationale observatie is fundamenteel om deel te nemen", zei hij.

Maduro heeft oproepen om de stemming uit te stellen afgewezen en zei dinsdag dat ze zouden plaatsvinden op 6 december of er nu "regen, onweer of bliksem" was.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April