HRW: Terrorisme beschuldigingen tegen Morales politiek gemotiveerd
11 Sep 2020, 18:41
foto
Human Rights Watch vond geen bewijs dat de voormalige president van Bolivia, Evo Morales, 'terroristische aanslagen pleegde', maar zei dat hij het rechtssysteem had gebruikt tegen zijn tegenstanders tijdens zijn 13-jarige ambtsperiode. (Foto: Reuters)


Terrorisme-beschuldigingen tegen de voormalige Boliviaanse president Evo Morales wegens geweld dat in het land uitbrak nadat hij vorig jaar het land was ontvlucht, lijken "politiek gemotiveerd" te zijn, zegt een rechtengroep in een rapport. De beschuldigingen waren terug te voeren op een enkel telefoontje met zijn voormalige advocaat en stafchef, waarin Morales naar verluidt protesten en wegblokkades aanmoedigde, te midden van landelijke onrust over de betwiste resultaten van de presidentsverkiezingen die hem een ​​nipte overwinning voor de vierde termijn opleverden.

"We hebben het hele dossier bekeken", zei Cesar Muñoz, senior onderzoeker Amerika bij Human Rights Watch (HRW) en auteur van het rapport, vrijdag. "We ontdekten dat het bewijs dat hij (Evo Morales) terroristische aanslagen pleegde nul is, er is geen bewijs", zei Muñoz tegen Al Jazeera. "Wij vinden de zaak tegen hem niet gebaseerd is op een belang bij het handhaven van de wet, maar politiek gemotiveerd lijkt te zijn", zei hij. HRW vond ook dat de 20-jarige gevangenisstraf die werd gevraagd voor het vermeende misdrijf van Morales "volstrekt onevenredig" is.

Morales, de eerste inheemse president van Bolivia, werd in november vorig jaar onder druk gezet om af te treden te midden van beschuldigingen dat hij verkiezingsfraude had gepleegd, beschuldigingen die sindsdien zijn betwist. De rechtengroep zei dat het bewijs had gevonden dat Morales, de langstzittende president van de Andes-natie en oprichter van de populaire linkse Movement of Socialism-partij (MAS), het rechtssysteem had gebruikt tegen zijn tegenstanders tijdens zijn 13-jarige mandaat.

Jeanine Añez, een rechtse leider die vorig jaar in een machtsvacuüm het roer overnam als interim-president en snelle nieuwe verkiezingen beloofde, "had een kans om met het verleden te breken en de rechterlijke onafhankelijkheid te versterken".

"In plaats daarvan veranderde het het rechtssysteem in een wapen dat tegen hun politieke rivalen kon worden gebruikt, en we hebben een golf van strafrechtelijke onderzoeken en vervolgingen gezien van mensen die banden hebben met Evo Morales en Evo Morales zelf", zei de mensenrechtengroep.

HRW zei in zijn 47 pagina's tellende rapport dat onderzoekers minister van Binnenlandse Zaken, Arturo Murillo, en Ombudsman Nadia Cruz, samen met gerechtsfunctionarissen, interviewden tijdens het onderzoek, en toegang hadden tot duizenden pagina's met documenten en dossiers. De groep kreeg ook toegang tot gerechtelijke documenten en politierapporten met betrekking tot 21 zaken van meer dan 100 voormalige bestuursleden of supporters van Morales, beschuldigd van misdaden zoals terrorisme, opruiing, behoren tot een criminele organisatie en plichtsverzuim.

"Het rapport van Human Rights Watch is geen verrassing, gezien de zeer openlijke benadering van Morales door de regering", zegt Filipe Carvalho, Bolivia-analist bij de Eurasia Group. "Het is een teken van de massale polarisatie in het land die zich zal voortzetten in de postelectorale vooruitzichten", zei Carvalho.

Het rapport komt te midden van oplopende spanningen terwijl Bolivia op weg is naar presidentsverkiezingen die verschillende keren zijn uitgesteld vanwege de pandemie van het coronavirus. Ze staan ​​gepland voor 18 oktober.

Añez heeft zware kritiek gekregen op haar aanpak van de coronavirus-pandemie, waaraan meer dan 7.000 mensen in het land zijn omgekomen. Ze wordt er ook van beschuldigd de stemming uit te stellen om haar greep op de macht te consolideren.

Eerder deze week verwees de regering van Añez aanhangers van de oppositie die protesten en wegblokkades tegen verkiezingsvertragingen leidden naar het Internationaal Strafhof, en zei dat het afsnijden van medische hulp "misdaden tegen de menselijkheid" was.

Maandag verwierp een Boliviaanse rechtbank het beroep van Morales tegen een uitspraak die hem verbood zich kandidaat te stellen voor een senaatszetel, op grond van het feit dat hij niet in aanmerking komt, aangezien hij niet langer een Boliviaanse ingezetene is. Morales leeft momenteel in ballingschap in Argentinië, waar hij invloed blijft uitoefenen en loyaliteit blijft afdwingen onder zijn aanhangers, vooral onder de inheemse groepen van het land.

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April