Frankrijk: Strafproces 'Charlie Hebdo' begonnen
02 Sep 2020, 17:39
foto
Twee schutters schoten 12 mensen dood in 2015 in het kantoor van de magazine in Parijs. (Getty Images)


Veertien mensen staan ​​in Frankrijk terecht wegens de dodelijke aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in 2015. De meeste van de vermeende medeplichtigen zitten in de rechtbank in Parijs, maar drie worden bij verstek berecht.

Ze worden ervan beschuldigd de militante islamistische aanvallers te hebben geholpen die in januari 2015 in en rond het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs  12 mensen hebben doodgeschoten. Bij een gerelateerde aanval schoot een derde schutter een politieagente dood en viel vervolgens een joodse winkel aan, waarbij vier mensen omkwamen.

De 17 slachtoffers kwamen in drie dagen tijd om het leven. Alle drie de aanvallers werden gedood door de politie. De moorden markeerden het begin van een golf van jihadistische aanslagen in heel Frankrijk, waarbij meer dan 250 mensen omkwamen.

In de dagen na de aanslagen van januari 2015 namen miljoenen mensen deel aan solidariteitsmarsen door Frankrijk en de rest van de wereld onder de slogan "Je suis Charlie" (ik ben Charlie). Het tijdschrift markeerde de start van het proces door controversiële cartoons van de profeet Mohammed te herdrukken die aanleiding waren voor protesten in verschillende moslimlanden.

President Emmanuel Macron heeft sindsdien de persvrijheid en de Franse "vrijheid van godslastering, die verbonden is met gewetensvrijheid" verdedigd.

Proces
Elf van de beklaagden waren woensdag aanwezig in de rechtszaal. Ze noemden hun namen en beroepen en bevestigden allemaal dat ze van plan waren vragen van de rechtbank te beantwoorden.
Overlevenden en familieleden van de slachtoffers zaten ook voor de rechtbank. Gala Renaud, de vrouw van één van de vermoorde journalisten, vertelde verslaggevers dat je "de spanning al voelde".

"Ik wilde de beklaagden in de kist zien om te zien hoe ze eruit zien", zei ze, eraan toevoegend dat ze wilde weten "wat hun motivaties waren, waarom deze medeplichtigheid en natuurlijk waarom onschuldige mensen werden vermoord".


Miljoenen mensen namen deel aan solidariteitsbijeenkomsten na de aanslagen in januari 2015. (Getty Images)

Het proces is met bijna vier maanden vertraagd vanwege de pandemie van het coronavirus. In maart zei de voorzittende rechter dat de beperkingsmaatregelen van Frankrijk het onmogelijk hadden gemaakt om "alle partijen, getuigen en deskundigen onder de noodzakelijke hygiënische omstandigheden bij elkaar te brengen".

De vermeende medeplichtigen worden beschuldigd van het bemachtigen van wapens en het verlenen van logistieke steun voor de aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo op 7 januari 2015, evenals de daaropvolgende aanvallen op een politieagent en de Hyper Cacher-supermarkt. Drie van de verdachten zijn vermoedelijk verdwenen in het noorden van Syrië en Irak en zullen bij verstek worden berecht. Sommige berichten suggereren dat ten minste twee van hen zijn omgekomen bij bombardementen tegen de Islamitische Staatsgroep (IS). Alle drie blijven het onderwerp van internationale arrestatiebevelen. Er zijn ongeveer 200 eisers in het proces en de overlevenden van de aanslagen zullen naar verwachting getuigen.

Maandag verwierp de antiterreur-aanklager Jean-François Ricard de suggestie dat het gewoon "kleine helpers" waren die zijn aangeklaagd. "Het gaat om personen die betrokken zijn bij de logistiek, de voorbereiding van de evenementen, die voorzien in financieringsmiddelen, operationeel materiaal, wapens [en] een woning", vertelde hij aan France Info radio. "Dit alles is essentieel voor de terroristische actie."

Onder de aanwezigen in de rechtbank is Lassana Bathily, een in Mali geboren moslimmedewerker van de joodse supermarkt die klanten voor de aanval verborg en later het Franse staatsburgerschap kreeg.
Het proces duurt naar verwachting tot november.
Advertenties

Tuesday 07 May
Monday 06 May
Sunday 05 May