Brazilië zal ontbossing Amazone toch blijven bestrijden
29 Aug 2020, 18:44
foto
Een afgebrand stuk van het Amazone-oerwoud wordt op 20 augustus 2020 gerooid door houthakkers en boeren in de buurt van Mirante da Serra. (Reuters)


In een dramatische ommekeer van beleid, zei het Braziliaanse ministerie van Milieu vrijdag dat het de ontbossing zou blijven bestrijden, nadat het uren eerder had gemeld dat het zich niet kon veroorloven om de handhavingsinspanningen in het Amazonegebied voort te zetten. Het ministerie speelt via zijn werkarmen, Ibama en beheerder van beschermde natuurparken ICMBio, een cruciale rol in de strijd tegen ontbossing met teams die worden ingezet op vaak gevaarlijke missies om illegale houtkappers en mijnwerkers te vangen in 's werelds grootste regenwoud.

De oorspronkelijke aankondiging op vrijdagmiddag dat het alle operaties vanaf maandag zou stopzetten, kwam als een schok, vooral te midden van de toenemende ontbossing en toenemende kritiek op het milieubeleid van Brazilië van zowel milieugroeperingen als internationale investeerders. Vorig jaar werd een gebied ter grootte van ruim 10.000 vierkante kilometers in de Amazone gekapt.

Het ministerie haalde een besluit aan van het Braziliaanse Federale Begrotingssecretariaat (SOF) om bepaalde fondsen te blokkeren die waren toegewezen aan Ibama en ICMBio. Het ministerie zei dat de beslissing van de SOF uiteindelijk was opgedragen door het kantoor van de stafchef van de rechtse president Jair Bolsonaro. Maar vicepresident Hamilton Mourão, aan wie Bolsonaro de leiding heeft gegeven over de regeringscommunicatie ten aanzien van de Amazone vraagstukken, ontkende al snel dat het geld was opgehaald. Hij beschuldigde minister van Milieu, Ricardo Salles, ervan "te hard van stapel te lopen".

"De minister loopt te hard van stapel en dat gaat niet gebeuren", zei hij tegen journalisten in Brasilia. "Er zal geen blokkering zijn van US$ 15 miljoen ten behoeve van Ibama en ICMBio." Mourão zei dat de regering op zoek was naar geld uit bijna elk ministerie om noodhulpbetalingen te financieren die Brazilianen ontvangen tijdens de economische neergang als gevolg van de nieuwe coronavirus-pandemie. Hij zei dat de aankondiging van het ministerie van Milieu was gebaseerd op een niet afgerond planningsdocument.

Later op de avond maakte het ministerie van Milieu met een verklaring de veranderde koers officieel bekend. "Het ministerie van Milieu maakt bekend dat de middelen van Ibama en ICMBio vanmiddag zijn gedeblokkeerd en als gevolg daarvan zullen de operaties om illegale ontbossing tegen te gaan normaal doorgaan", luidde de verklaring.

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April