Beëdiging rekruten politie pas na onderzoek werkgroep
28 Aug 2020, 00:01
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie.


Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft besloten dat de rekruten van de lichting 2019-2020, die de elementaire opleiding achter de rug hebben, nog niet zullen worden beëdigd. Degenen die in aanmerking komen voor beëdiging tot politieagent, zullen eerst diepgaand worden gescreend. Dit heeft de bewindsman schriftelijk meegedeeld aan korpschef Roberto Prade. 

De wervings- en selectieprocedure van de inkomende lichting van 2020-2021 zal eveneens aan een gedegen beoordeling worden onderworpen. De basisopleiding van deze groep zal na een herevaluatie starten. Amoksi heeft de korpschef deze richtlijnen gegeven in verband met  het 'onderzoek onregelmatigheden Korps Politie Suriname'. President Chan Santokhi heeft een werkgroep ingesteld die het korps moet doorlichten. Dit heeft de president besloten naar aanleiding van onregelmatigheden die zich zouden hebben voorgedaan. 

De voorzitter van de werkgroep is Sharma Lakhisaran. Hij is herbenoemd tot directeur van het ministerie. Lakhisaran is ook voorzitter van de commissie 'Toetsing Rechtspositionele Aangelegenheden'. Santokhi heeft aangegeven dat het KPS een belangrijke actor is bij de bescherming van mensenrechten en de rechtshandhaving en is daarmee een essentiële organisatie ter waarborging van de democratische rechtsstaat in Suriname. Hij heeft aangegeven dat er zich vermoedelijk onregelmatigheden hebben voorgedaan bij de werving en selectie van rekruten. Dit geldt ook voor het optreden van politiepersoneel al dan niet op instructie van leidinggevenden, waardoor de benodigde integriteit van het politiekorps, ernstige schade kan zijn toegedaan. 

Voorts zijn er volgens de president ook gevallen bekend, waarbij noodzakelijk optreden van politieambtenaren, op instructie van hogere politieambtenaren achterwege is gelaten, zonder dat daar een gerechtvaardigde noodzaak toe was. De werkgroep is geïnstalleerd voor een periode van 3 maanden. Binnen twee weken moet er al een beeld zijn van de ergste zaken die worden aangetroffen. 
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April