India: 17 doden vliegtuigcrash Kerala
08 Aug 2020, 00:54
foto
Het neergestorte toestel voerde een repatriëringsvlucht uit van Indiers die waren gestrand door de coronavirus-crisis. Aan boord waren 190 personen (passagiers en bemanning). (Foto: Anadolu)


Bij de crash van een vliegtuig van Air India Express zijn minstens 17 mensen omgekomen. Het toestel had 190 mensen aan boord toen het vrijdag neerstortte op een luchthaven in de zuidelijke deelstaat Kerala.

De Boeing 737 kwam vanuit Dubai en gleed bij de landing in de regen, van de baan. Volgens luchtvaartfunctionarissen brak het toestel in tweeën na de landing op de luchthaven van Calicut.

De vlucht was bezig Indiërs die waren gestrand door de coronavirus-crisis te repatriëren. Premier Narendra Modi zei dat hij "gekwetst was door het vliegtuigongeluk".

De reddingsoperatie op de crashlocatie is nu voltooid en overlevenden zijn naar ziekenhuizen in Calicut en Malappuram gebracht, vertelde Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan.

Tientallen mensen raakten gewond, 15 van hen ernstig, zei een hoge politieagent. Air India Express zei dat de twee piloten onder de doden waren.

Vlucht IX134
Vlucht IX1134 vervoerde 184 passagiers, onder wie 10 kinderen en zes bemanningsleden. Het vliegtuig stortte vrijdag om 19:40 uur lokale tijd neer, toen het voor een tweede keer probeerde te landen op Calicut International Airport. De piloten braken de eerste poging af vanwege de zware regenval in het moessonseizoen in Kerala.

De Indiase minister van Burgerluchtvaart, Hardeep Singh Puri, tweette dat het vliegtuig "de landingsbaan overschreed in regenachtige omstandigheden" en vervolgens in een helling van 10,6 meter terechtkwam, voordat het in tweeën brak. Hij zei dat er een formeel onderzoek zou worden uitgevoerd door India's Aircraft Accident Investigation Bureau (AAIB).

De crash van vrijdag is het ergste ongeval met passagiersvliegtuigen in het land sinds 2010 (Foto: AFP)

De directeur-generaal van de Indiase National Disaster Response Force, S.N. Pradhan, zei dat de luchthaven van Calicut een "tafelbaan" had en dat het vliegtuig in "een greppel" viel, nadat het eroverheen was gegleden. Hij zei dat de botsing met de bodem van de greppel ervoor zorgde dat de romp in tweeën brak en dat de voorste helft "zeer zwaar verminkt en beschadigd" was.

Puri vertelde omroep DD News dat eerstehulpverleners de passagiers konden redden, omdat het vliegtuig niet in brand vloog. Meerdere mensen moesten worden losgesneden. Op het moment dat het vliegtuig naar beneden kwam, werd Kerala geteisterd door zware regenval, die in deze tijd van het jaar gebruikelijk is in India, vanwege de seizoensmoesson.

Eerder op vrijdag werd bekendgemaakt dat minstens 15 mensen waren gedood in het district Idukki in Kerala, nadat de moessonoverstromingen een aardverschuiving hadden veroorzaakt.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April