Toeristische hotspot Mauritius getroffen door olieramp
07 Aug 2020, 10:27
foto
De angst voor een milieuramp op Mauritius is toegenomen, nu er olie lekt uit een vastgelopen schip. (Getty Images)


Mauritius heeft aangekondigd dat er olie lekt uit een bulkcarrier die in het zuidoosten van het eiland aan de grond liep en de angst voor een milieuramp deed oplaaien. "Het ministerie is geïnformeerd ... dat er een breuk is in het schip MV Wakashio en dat er olie lekt", zei het ministerie van Milieu donderdag in een verklaring.

"Het publiek in het algemeen, inclusief bootbestuurders en vissers, wordt verzocht zich niet te wagen op het strand en in de lagunes van Blue Bay, Pointe d'Esny en Mahebourg." Het schip dat behoort aan een Japans bedrijf maar onder Panamese vlag voer, liep op 25 juli vast. De bemanning werd veilig geëvacueerd.

Het schip vervoerde volgens de lokale pers 200 ton diesel en 3.800 ton bunkerbrandstof. Het liep vast op Pointe d'Esny, dat valt onder de Ramsar-conventie over wetlands van internationaal belang, en in de buurt van het mariene park van Blue Bay.

Er zijn anti-vervuilingssystemen naar de twee locaties gestuurd, zei het ministerie, eraan toevoegend dat de regering het Franse eiland La Reunion in de Franse Indische Oceaan om hulp heeft gevraagd. "We bevinden ons in een milieucrisissituatie", vertelde minister van Milieu Kavy Ramano op een persconferentie.

Volgens scheepvaartwebsites is de Wakashio in 2007 gebouwd met een brutotonnage van 101.000 en een draagvermogen van 203.000 en een lengte van 300 meter.

"Dit is de eerste keer dat we met een dergelijke ramp worden geconfronteerd en we zijn onvoldoende toegerust om dit probleem aan te pakken", zei de minister van Visserij, Sudheer Maudhoo. De ministers zeiden dat alle pogingen om het schip te stabiliseren waren mislukt vanwege de ruige zee, en ook de pogingen om de olie weg te pompen, mislukten.

Ecologen vrezen dat het schip zou kunnen breken, wat een nog groter lek zou veroorzaken en mogelijk catastrofale schade zou toebrengen aan de kust van het eiland. Het land is voor voedsel en voor toerisme van cruciaal belang voor zijn zeeën en heeft een aantal van de mooiste koraalriffen ter wereld.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April