Met spoed
24 Jul 2020, 05:47
foto


Het heeft er alle schijn van, en het lijkt erop dat er een beetje besef opkomt bij politici, dat de condities waarin we verkeren als mensen en land, dangerous zijn. Alleen de spoed waarmee het opkomt voor mijn gevoelige sensoren, lijkt er niet op dat we weten dat we een olympische 100 meter sprint aan het lopen zijn. We hebben jaren geroepen dat het al die jaren erger was en is, dan U observeerde in die omgekeerde wereld. Bepaalde blingblings konden en kunnen wij ons in feite niet veroorloven.

Hoeveel van ons hebben een echte crisis, zoals men die in Amerika, Engeland, Japan, Brazilië, Argentinië, Korea, Thailand, Maleisië en Europa, meegemaakt of daaraan gesnoven? Waar duizenden bedrijven omvielen per dag en dat gedurende weken en maanden ook duizenden personen hun banen en het dak boven hun hoofd zagen verdwijnen.
Veel van deze financiële en economische calamiteiten voltrokken zich in de dertiger, zeventiger, tachtiger, negentiger jaren en ook aan het begin van het nieuwe millennium. Er is geen ruimte voor het romantiseren van dit kolossale fenomeen.

We zouden het met alle respect spuugzat moeten zijn, dat wíj wederom als natie deze zware en heftige pil zeer serieus en bijna met één beetje dwang tussen onze tanden, die we eerder moesten laten zien, nu gaan verorberen. Er zijn gigantische vraagstukken op straat en op tafel. De staat moet salarissen, vakantiegeld, AOV, pensioenen en vele andere dringende zaken financieren.

Het zijn zulke bijzondere vraagstukken voor onze democratie en momentum van de politiek, dat het lonend zou zijn geweest als het nieuwe parlement in debat was geweest over bovenstaande hot issues. Het zou het volk veel en goed inzicht hebben gegeven in het kwaad.

Ook met het aantreden van het nieuwe regeringsteam zouden al dagen diepe en gezonde openbare debatten gaande moeten zijn over hoe dit probleem op te lossen, in plaats van onderdeel te worden van het probleem. De vorige regering heeft heel makkelijk mensen minister van financiën laten spelen; laat het dit team niet overkomen.

Je hebt eerder overgenomen, dus verwachtte ik eerdere oplossingen voor hoe de immense vraagstukken op lijn te zetten. Monetaire financiering mag nooit een waardevol kenmerk van dit team worden; zoek een oplossing buiten de Centrale Bank van Suriname. Gooi de dream niet uit het team van jou en het Surinaamse volk. De gang naar het IMF is geen slechte keus. Je kan het.

John van Coblijn
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April