Braziliaanse olie-export profiteert van corona-beperkingen
21 Jul 2020, 11:27
foto
Een algemeen beeld van het olieproductieplatform P-66 van Petrobras van Brazilië. Het platform staat in het offshore Santos Basin in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters)


Brazilië heeft de export van ruwe olie naar Azië in de eerste helft van het jaar verhoogd en heeft daarmee een deel van een felbegeerde ontwikkelingsmarkt van wereldwijde rivalen afgetroefd. Olie-exporteurs hebben wereldwijd recordverlagingen doorgevoerd om tegemoet te komen aan de ongekende daling van de vraag als gevolg van de coronaviruspandemie.

De stijging weerspiegelt de groeiende invloed van Brazilië onder de wereldwijde olieproducenten, terwijl de enorme offshore-projecten in productie komen. Volgens het International Energy Agency zal Brazilië naar verwachting één van de grootste stijgingen van het wereldwijde aanbod in de komende vijf jaren realiseren van landen buiten de Organisatie van de Olie-exporterende Landen.

Het staatsoliebedrijf Petrobras heeft Aziatische raffinaderijen concurrerende deals aangeboden voor olie van relatief hoge kwaliteit. De verhoogde export komt op een moment dat China en andere landen in de regio hun economieën heropenden, terwijl westerse landen zich sloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, aldus handelaren.

China profiteerde ook van de laagste olieprijzen in decennia om strategische opslag aan te vullen. "Als we meer olie beschikbaar zouden hebben, zou China het kopen", vertelde Roberto Castello Branco, CEO van Petrobras, aan persbureau Reuters.

Castello Branco zei dat er niet meer te verkopen was om de export verder te stimuleren, omdat de vraag in Brazilië zich herstelt. China is nu de bestemming voor 70% van de export van het land, zei Petrobras in een verklaring aan Reuters.

Azië importeerde in de eerste helft van het jaar gemiddeld 1,07 miljoen vaten olie per dag (bpd) uit Brazilië, een stijging van 30% op jaarbasis, volgens de handelsstromen van Refinitiv Eikon. Een record van 1,62 miljoen bpd Braziliaanse ruwe olie arriveerde in juni in Aziatische havens, bijna het drievoudige van het volume in juni 2019, volgens de gegevens.

Aziatische raffinaderijen waren dol op de laagzwavelige olie die Brazilië verkoopt, omdat ze probeerden te voldoen aan nieuwe maritieme voorschriften om schepen van schonere brandstof te voorzien. De olie is afkomstig van de productieve offshore-afzettingen in Brazilië die bekend staan ​​als pre-zoutvelden, waaraan Petrobras en olie-giganten honderden miljarden dollars uitgeven om die te ontwikkelen.

Dat bood Petrobras de mogelijkheid om haar markt te laten groeien, zelfs toen de OPEC en haar bondgenoten, gezamenlijk bekend als de OPEC+, de leveringen met een record van 9,7 miljoen bpd verminderden. Petrobras heeft er alle vertrouwen in dat de kwaliteit van haar olie haar in staat zal stellen haar vergrote marktaandeel in Azië te verdedigen, zelfs nu mondiale producenten meer olie gaan pompen.

"Er was een goed geplande strategie om de olieverkoop op de Aziatische markt uit te breiden", aldus het bedrijf. "Zelfs als de OPEC+ de productieniveaus herstelt, denken we dat dit weinig gevolgen zal hebben voor de export."

De toegenomen export betekende ook dat Petrobras geen tankers hoefde te leasen om alleen ruwe olie op te slaan, een dure optie die rivalen wereldwijd moesten nemen omdat de vraag kelderde tijdens lockdowns en raffinaderijen hun olie niet langer wilden. De opkomst van Brazilië kwam toen concurrerende Latijns-Amerikaanse producenten afstand deden. De ruwe invoer uit Azië uit het door sancties getroffen Venezuela daalde in dezelfde periode met 35%, terwijl aankopen uit Mexico met 9,5% daalden, zo bleek uit de gegevens.

De ruwe olie van Brazilië bracht ook wijzigingen in enkele West-Afrikaanse voorraden in China en India, volgens gegevens van die landen. Het herstel van de consumptie in de afgelopen maanden in Brazilië laat minder ruwe olie achter voor de export, waardoor de internationale verkoop in de tweede helft van het jaar mogelijk niet verder zal stijgen.

"China moet de wederopbouw van voorraden de komende maanden stopzetten en moet de brandstofvraag in Brazilië zich herstellen", zegt Marcelo de Assis, hoofd van Latin America Upstream Research bij Wood Mackenzie.

Internationale oliemaatschappijen die in Brazilië opereren, volgden de leiding van Petrobras om te voorkomen dat de opslag vol zou raken en de bevoorrading zou worden verminderd, zeiden handelaars die met lokale ruwe olie werken.

Brazilië heeft de totale productie dit jaar tot nu toe opgevoerd tot een record van 2,97 miljoen bpd, vergeleken met 2,6 miljoen bpd in dezelfde periode van 2019. Dat maakt het de topproducent in Latijns-Amerika.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April