Frankrijk: Verdachte gearresteerd voor brand Nantes-kathedraal
19 Jul 2020, 11:35
foto
Toeschouwers verzamelen zich op de plaats van een brand in de kathedraal van Saint Pierre en Saint Paul in Nantes, Frankrijk. (Foto: Reuters)


Een 39-jarige man is gearresteerd in verband met een brand in de 15e-eeuwse kathedraal in de Franse stad Nantes die glas-in-loodramen en het grote orgel vernietigde. De man, een Rwandese vluchteling, werkte als vrijwilliger voor de kathedraal en was verantwoordelijk voor de afsluiting van het gebouw op vrijdagavond, meldde televisiezender LCI op zondag, onder verwijzing naar een aanklager.

Aanklager Pierre Sennes zei dat de man in hechtenis werd gehouden om inconsistenties in zijn verklaring op te klaren. Hij zei dat er op de locatie drie branden waren gemeld en dat er geen tekenen waren van een inbraak. De autoriteiten zeiden dat er een onderzoek naar vermoedelijke brandstichting was geopend.

De brand begon op zaterdagochtend en vernietigde de binnenkant van de gotische structuur. De vlammen verwoestten glas-in-loodramen en het 17e-eeuwse grootse orgel, een topattractie van de kathedraal. Brandweerlieden hadden het vuur na enkele uren onder controle en doofden het 's middags volledig.

Het incident vond plaats ongeveer een jaar na een brand in de Notre-Dame-kathedraal in Parijs die het dak en de hoofdspits verwoestte.

Bij de brand in de Nantes-Kathedraal is onder andere het vier eeuwenoude orgel vernietigd. (Foto: AFP)

De Saint Pierre en Saint Paul kathedraal in Nantes werd in 1972 voor het laatst door brand getroffen. Er was meer dan 13 jaar nodig om het dak te herstellen. Regionale brandweercommandant Laurent Ferlay zei zaterdag dat de schade niet te vergelijken was met de brand van 1972 of met de verwoestende brand van vorig jaar in de Notre-Dame.

Een groot deel van het dak van de Notre-Dame en de houten structuur werd vernietigd, de toren stortte in en giftige dampen van gesmolten lood kwamen in de lucht.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April