Ook default van Standard & Poor's
14 Jul 2020, 11:26
foto


Standard & Poor's heeft net als Fitch Ratings Suriname een 'default status' gegeven. Suriname heeft niet kunnen voldoen aan de eerste aflossing van de US$ 125 miljoen lening. De lening is vorig jaar via Oppenheimer Funds genomen voor de afbetaling van schulden aan de Alcoa en de overname van de Afobakastuwdam. Deze lening die onder wurgvoorwaarden is aangegaan, breekt Suriname nu op. Default geeft aan dat het land een wanbetaler is.

Door inspanningen van de nieuw aan te treden coalitie is slechts de rente betaald en is er een herstructurering in het aflossingsschema overeengekomen met de obligatiehouders van bond 2023 zoals het bekend staat. S &P's zegt dat het deze stap om de voorwaarden te wijzigingen, beschouwt als een noodlijdende schuldherstructurering. De kredietbeoordelaar verlaagt daarom de rating van Suriname voor de lange termijn voor staatsobligaties in vreemde valuta van 'CCC+' naar 'SD'.

S&P's gaat een stapje verder en heeft ook de beoordeling van de staatsobligatie van US$ 550 miljoen  - die ook via Oppenheimer Funds - is getrokken, verlaagd; van 'CCC+' naar 'CCC-'. Deze obligatie loopt in 2026 af. De vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van Suriname in lokale valuta zijn ook negatief. Ook de korte termijn vooruitzichten voor vreemde valuta zijn slechter, van 'C' naar 'SD'.

De negatieve vooruitzichten kunnen ertoe leiden dat de kredietbeoordelaar de kredietwaardigheid van lokale valuta in Suriname in de komende zes tot twaalf maanden verder verlaagd. Als Suriname zijn verplichtingen in lokale valuta niet nakomt of zijn voornemen aankondigt dit te doen, is het zo goed als zeker dat het land opnieuw wordt gedowngraded.

Het land staat voor ongekende uitdagingen door de Covid-19-pandemie, zegt S&P's. "Politieke onzekerheid kan het vermogen van de regering belemmeren om de hervormingen door te voeren die nodig zijn om de financiën van Suriname weer op het pad van budgettaire houdbaarheid te brengen." Het voegt eraan toe: "Omgekeerd kunnen maatregelen ter versterking van het economisch beheer en de openbare financiën het risico van wanbetaling op schuldpapier in lokale valuta verkleinen, wat resulteert in een mogelijke upgrade in de komende zes tot twaalf maanden."

U kunt de ratingsgeschiedenis van Suriname hier downloaden.
pdf-icon.gif Ratingsgeschiedenis_Suriname.pdf                
Advertenties

Saturday 01 April
Friday 31 March
Thursday 30 March