Brunswijk: Bee zal voorzittershamer Assemblee overnemen
09 Jul, 00:00
foto
ABOP-leider Ronnie Brunswijk kondigt aan dat partijgenoot Marinus Bee (rechts) de voorzittershamer van De Nationale Assemblee zal overnemen van hem. Links vicevoorzitter Dew Sharman. (Foto: René Gompers)


Assembleevoorzitter Ronnie Brunswijk bevestigt dat zijn partijgenoot Marinus Bee, zijn parlementaire opvolger wordt. Brunswijk wordt maandag volgens planning tot vicepresident gekozen in De Nationale Assemblee. Wanneer precies Bee de hamer overneemt, moet nog besproken worden. Er zullen in elk geval geen tegenkandidaten zijn, deelt Brunswijk mee. 

Coalitieleden hebben gisteren de stukken ingediend waarbij Chan Santokhi voor president en Brunswijk voor vicepresident, kandidaat zijn gesteld. De indiening is drie keer verschoven. Eerst was het om 12 uur, dan om 14 uur. De indiening heeft uiteindelijk rond half drie plaatsgevonden. Beide kandidaten worden door alle 33 leden van de coalitie (ABOP, NPS, PL, en VHP) ondersteund. De NDP heeft geen kandidaten gepresenteerd. 

“Ik zou in het parlement willen blijven maar ik ben een veldman,” geeft Brunswijk aan na de korte indieningsceremonie. “Ik wil daar zijn waar er besluiten worden genomen om het land hogerop te brengen… wat de ministeries gaan doen, wat er gaat gebeuren, ik wil erbij zijn. Het parlement is de wetgevende macht. Ik wil in de uitvoerende macht zijn. Mijn partij heeft beslist dat ik daar mag gaan. Ik ben daar ook akkoord mee.” 

Het congres van de partij heeft Marinus Bee voorgedragen als Assembleevoorzitter geeft Brunswijk aan, die ook ABOP-voorzitter is. Met de griffier zal worden nagegaan of Bee op dezelfde dag als wanneer Brunswijk vicepresident wordt, direct de hamer mag overnemen. Een verkiezing komt er zeker wel, maar er zijn geen tegenkandidaten, geeft Brunswijk aan. “Met de oppositie is ook gesproken en ze heeft aangegeven dat ze geen kandidaten zal voordragen,” deelt hij mee. Hij voert aan dat er ook geen tegenkandidaten waren bij de verkiezing van de voorzitter en vicevoorzitter. 

René Gompers

Tuesday 11 August
Monday 10 August
Sunday 09 August