VMS nu letterlijk van wal; eerste vaartuig voorzien
09 Jul, 05:02
foto
De plechtigheid rond de plaatsing van het VMS op een kustvissersvaartuig. Parveen Amritpersad, hoofd van de afdeling Monitoring & Inspectie van het Directoraat visserij, spreekt de genodigden toe. (Foto's: LVV/NII)


Het Vessel Monitoring System (VMS) is woensdag op een kustvissersvaartuig bij de Nenesteiger aan de Anton Dragtenweg officieel in gebruik genomen. Parveen Amritpersad, hoofd van de afdeling Monitoring & Inspectie van het directoraat Visserij zei er blij mee te zijn dat het VMS-systeem nu breed wordt gedragen. Het gaat om een apparaat waarmee de locatie en de data van de vaartuigen nauwkeurig kan worden gevolgd.

Na Paramaribo, gaat men naar Commewijne, Coronie en Nickerie om ook de vaartuigen van de vergunninghouders aldaar die hebben betaald, te voorzien van een VMS-apparaat. Door de Covid-19 pandemie en de lockdown in het land van fabricage, konden de systemen niet op normaal tempo worden gefabriceerd.

Het systeem is door internationale organisaties waar Suriname lid van is, verplicht gesteld. Dit VMS is voorzien van een 'panicbutton’ die bij noodsituaties kan worden ingedrukt. De signalen worden ontvangen door de autoriteiten en de exacte locatie kan zo worden vastgesteld en er kan gerichte actie worden ondernomen. Het heeft heel wat voeten in de aarde gekost om de vissers ervan te overtuigen dat het VMS noodzakelijk is en zelf een vereiste bij het verstrekken en/of verlengen van de visvergunning.

In de Visserijsector werken ongeveer 7000 mensen en de sector draagt per jaar 50-70 miljoen US-dollar bij aan de staatskas. Volgens minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij, kan deze bijdrage met de juiste maatregelen groeien naar 100 miljoen per jaar. Dit VMS is een onderdeel om de sector duurzaam te ontwikkelen en te behouden, gaf hij aan.“Tegen de achtergrond van het belang van de sector Visserij en de mogelijkheden voor verdere groei alsook de werkzaamheden die aangepakt dienen te worden, kon het niet anders dat we deze afdeling moesten verheffen tot een directoraat met een directeur en 2 onderdirecteuren”, stelde Parmessar.

Het VMS kan worden uitgebreid met een two-way communication waardoor er gecommuniceerd kan worden tussen de bemanning en de vergunninghouder. Zowel autoriteiten, het Directoraat Visserij en de vergunninghouder hebben toegang tot de verzamelde data die voor 5 jaren wordt opgeslagen. De leverancier van het VMS is de firma Comprehensive Security Solutions Suriname.

Vertegenwoordigers van de Marine, de Kustwacht, de Maritieme Politie, de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), het Visserscollectief, de Nationale vissersorganisatie Sunfo en de Suriname Seafood Association (SSA), waren aanwezig bij de plechtigheid, meldt de voorlichting van LVV.

Tuesday 04 August
Monday 03 August